LEEK – In het sportcafé van Sportcentrum Leek werd vrijdagavond de loting verricht voor het 34e Leekster Voetbalgala. Aan het zaalvoetbaltoernooi voor veldteams nemen dit jaar zestig teams deel, een record in de historie van het Gala. De loting werd gedaan door Jochem Kamphuis, scheidsrechter betaald voetbal en VAR.

Editie 34 van het Gala telt dus zestig teams, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Het hoge aantal komt mede door de dames, die met een record aantal van twintig teams deelnemen. Bij de mannen zijn Roden, Peize en Actief na een jaar afwezigheid weer terug, evenals De Lauwers en na vele jaren Zuidhorn. Nieuwkomers zijn Sportclub Makkinga en Omlandia uit Ten Boer. Westerkwartier is de nieuwe vereniging, voortgekomen uit Boerakker en SVMH. Bij het vrouwentoernooi  debuteert NEC Delfzijl.

Jochem Kamphuis
De loting werd verricht door Jochem Kamphuis. De Groninger begon zijn voetbalcarrière bij VV Noordwolde en was al op 17-jarige leeftijd scheidsrechter. Vervolgens ging het snel. De Groninger kwam op de C-lijst (“ik wist niet eens wat dat was”) van het betaalde voetbal en kreeg van Jacques d’Ancona te horen dat hij lui was. Die schop onder zijn achterste had hij nodig, zegt hij zelf.

De loopbaan van Kamphuis verliep in een stroomversnelling. Van de eerste divisie, eredivisie, finale EK onder 21 naar de VAR in de Champions League. De 33-jarige Kamphuis was vorige week VAR bij Borussia Dortmund – Inter Milan, waar hij niets mee kreeg van het beroemde supportersvak ‘Gelbe Wand’. “Als VAR hoor je geen publiek of commentator.” We krijgen een uitgebreide inkijk in de VAR. Dat na een druk op de knop je gelijk herhalingen ziet vanuit verschillende camerahoeken. Snel handelen is het devies.

Maar de VAR mag niet meer ingrijpen als het spel hervat is. Actueel is de handsbal van Joel Veltman van Ajax, in de uitzonderlijke wedstrijd tegen Chelsea.  Dat er verschillend naar wordt gekeken komt ook door de onduidelijke spelregel over hands. VAR-mensen moeten ook trainen. “Je krijgt bijvoorbeeld een aantal clips voor ogen, van moeilijke situaties. Twintig collega’s kijken op je neus, zo leer je onder druk werken. Als de scheidsrechter het niet kan zien is er begrip, maar als de VAR niet ingrijpt, begrijpt niemand het. Ondanks alle technologie blijft het mensenwerk. Ik dacht met de intrede van de VAR dat er minder discussies zouden zijn over wedstrijdsituaties.”  Kamphuis weet inmiddels beter.

Westerkwartier en Noordenveld-poule
Jochem Kamphuis liet zich gelden bij de trekking. Poule H van het A-toernooi wordt een volledig Westerkwartier-aangelegenheid met Grootegast, Grijpskerk, Niekerk en Zuidhorn. Maar meest opzienbarend is Poule J, een Noordenveld-slag met Roden, GOMOS en Peize. Titelhouder TLC is gekoppeld aan onder meer De Griffioen, Waskemeer en NEC Delfzijl.

Het Leekster Voetbalgala in Sportcentrum Leek start  op vrijdag 20 december met het B-toernooi. Op 21 december begint  de 1e ronde van het vrouwentoernooi.  Het A-toernooi is op 27, 28 en 30 december. De tweede ronde is op 3 januari (vrouwen) en op 4 januari (A-toernooi), waarna de apotheose weer plaatsvindt op de Gala-avond: zaterdag 11 januari.

De volledige loting:
B-toernooi
Poule A: Zuidlaren, OKVC, RWF, Makkinga
Poule B: Zevenhuizen, Harkema Opeinde, Zeester, Westerkwartier
Poule C: De Lauwers, Fochteloo, Glimmen, Haren
Poule D: Haulerwijk, Ezinge, Bakkeveen, Nieuw-Roden za

A-toernooi
Poule E: VEV’67, De Wilper Boys, Nieuw-Roden zo, Omlandia, Nummer 1 Poule D
Poule F: TLC, De Griffioen, Waskemeer, NEC Delfzijl, Nummer 1 Poule A
Poule G: Marum, ONR, ODV, Veenhuizen, 1e beste nummer 2
Poule H: Grootegast, Grijpskerk, Niekerk, Zuidhorn, Nummer 1 Poule B
Poule I: VAKO, DIO Oosterwolde, Opende, Actief, 2e beste nummer 2
Poule J: HFC’15, Roden, GOMOS, Peize, Nummer 1 Poule C

Vrouwentoernooi:
Poule A: Nieuw-Roden, Haulerwijk, Waskemeer, Oerterp
Poule B: EKC, Zevenhuizen, VEV’67, Opende
Poule C: Roden, Marum, Peize, HFC’15
Poule D: De Wilper Boys, VAKO, TLC, Westerkwartier
Poule E: Grootegast, JVC Oostenburg, GOMOS, NEC Delfzijl

Voor meer informatie: www.lvgala.nl 


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com