Tweede Gipsy festival op Borg Nienoord

LEEK Zaterdag 18 april 2020 van 16.00 tot 22.00 uur vindt bij Grandcafé Borg Nienoord het tweede gipsy festival plaats. Het eerste gipsy festival werd gehouden in 2017 en was een daverend succes. Dankzij de gulle bijdragen van een aantal sponsoren is het de organisatie gelukt om opnieuw een fantastisch programma samen te stellen.

Voor de tweede editie staan een keur van artiesten geprogrammeerd die samen een groot deel van het gehele gipsy oeuvre ten gehore zullen brengen: Hot club de France, Oost Europese Balkan zigeunermuziek, Hongaarse Csardas, Franse musetten en Spaanse flamenco met danseressen.

Daarnaast zullen gitaarbouwer Gerrit van Bergeijk en vioolbouwer Peter Brandt hun ambachten demonstreren en bestaat de mogelijkheid tot een dialoog met een waarzegster. De presentatie van het festival is in handen van Femke Wolthuis en vanuit de keuken zullen heerlijke gipsy gerechten worden geserveerd.

Bijzonder aan het gipsyfestival is dat er ook ruimte is voor jamsessions en bestaat de mogelijkheid om zelf een muziekinstrument mee te nemen om samen te spelen.

Stochelo Rosenberg
In 1992 ontving Stochelo Rosenberg een gouden gitaar van het tijdschrift Guitarist als beloning voor het zo populair maken van de akoestische gitaar. Zijn populariteit blijft ongekend en onverminderd. Hij is een veelgevraagde solist met een moderne en open aanpak.

Karakteristiek voor het gitaarspel van Stochelo zijn de onberispelijke techniek, grote elegantie en zeer persoonlijke vibrato. Een combinatie van virtuositeit en genialiteit. Ook in zijn improvisaties blijft zijn spel helder en precies. Vanzelfsprekend doordrenkt van passie en emotie: in zijn spel spreekt het hart immer.

Stochelo is geïnspireerd door Django Reinhardt, maar ook beïnvloed door Paco de Lucia, die hij benoemt als de Django van de flamenco. Stochelo Rosenberg is onweerlegbaar een van de meest getalenteerde gitaristen van de mondiale gipsyjazz. Een carrière met meer dan 60 CD/ DVD opnamen en hoogtepunten zoals Grappelli’s 85ste verjaardag Celebration Concert in de Carnegy Hall sieren zijn palmares. Kortom een topgitarist!

Stochelo Rosenberg zal tijdens zijn optreden worden begeleid door een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde begeleidingsband met musici afkomstig uit Swing du Nord en Manouche Swing.

Swing du Nord
Swing du Nord speelt swingmuziek uit de jaren 40 en 50 die doet denken aan het beroemde kwintet van Django Reinhardt en Stéphane Grappeli, de hot club de France. Met de bezetting van viool, klarinet, gitaar en bas en de voorliefde voor de Europese zigeunermuziek is het niet gek dat het kwintet zich ook uitstapjes naar die stijlen veroorloofd. Kortom een mix van opzwepende hotclubjazz, melancholische zigeunermelodieën en vurige csardassen maken een optreden van Swing du Nord een beleving om nooit te vergeten.

Manouche Swing
Twee akkoorden en vier maten, de kenner spitst meteen zijn oren, dit is niet zomaar een combo; dit is Manouche Swing! Drie heren musicerend op akoestische gitaren en contrabas spelen gipsy jazz waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten!

Hot club de France, swing manouche of gipsy jazz zijn aanduidingen voor dezelfde smaakvolle muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw. In deze periode werd traditionele zigeunermuziek uit Europa met Amerikaanse Swing gecombineerd. Belangrijkste schepper van deze opwindende nieuwe stijl was Django Reinhardt, een Sinti-zigeuner gitarist die in 1910 in België is geboren. Samen met de Franse violist Stéphane Grappelli vormde hij in Parijs het ‘Quintette du Hot Club de France’ en beleefde daar grote successen.

Los Hermanos y Ilona Ali
Los Hermanos zijn een muziek- en dansgezelschap dat zich richt op Spaanse- en Latijns-Amerikaanse muziek. Het flamenco-repertoire bestaat voornamelijk uit populaire Spaanse rumba’s van bands als de Gipsy Kings (Bamboleo, Djobi Djoba, Volare), Ojos de Brujo (Rosario) en andere Spaanse artiesten.

Ook spelen Los Hermanos flamenco-thema’s uit Andalusië. Dit Zuid-Spaanse gebied is de bakermat van de flamenco en de thuishaven van de bekende zigeunerband Ketama. Los Hermanos vertolken veel van hun mooie composities. Danseressen versterken het geheel met meeslepende flamenco-dans en palmas (handgeklap). Het publiek kan en mag meedoen! 

Quartier  Latin Plu
s
Quartier Latin Plus is een samenspel van ervaren muzikanten uit het noorden van het land.
De klankkleur is vanaf de oprichting in 2012 bepaald door de interesse in muziek van Django Reinhardt. Doordat een van de oorspronkelijke gitaristen uit Brazilie kwam en een ander jarenlang in Zuid-Amerika heeft gewoond, zijn invloeden uit die regio terug te horen in de muziek. Quartier Latin brengt Gipsyjazz, Latin & Standards met een vleugje bohemien.

   
Back to top button