Geldautomaten vanaf nu ’s nachts buiten werking

LANDELIJK – Banken zetten per direct alle geldautomaten in Nederland ‘s nachts buiten werking. Het is een reactie op de vele plofkraken van de afgelopen tijd waarbij steeds zwaardere explosieven worden gebruikt. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Alle geldautomaten die buiten staan worden voorlopig tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends uitgeschakeld. De beveiligingsvoorzieningen in de machines blijven wel gewoon ingeschakeld.

Beperkte gevolgen
De nachtsluiting heeft beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan 2 procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, gebeuren ’s nachts. Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop. Iedereen kan bij de betrokken geldautomaten nog steeds alle dagen van de week overdag en ’s avonds tot elf uur geld opnemen of storten.

Opsporing en vervolging van daders gaat onverminderd door
Dit jaar werden ruim 70 aanhoudingen als gevolg van plofkraken verricht. De opsporing van deze criminaliteit wordt landelijk centraal gecoördineerd en uitgevoerd door speciale plofkraakteams die snel ter plaatse kunnen zijn. Deze teams werken ook internationaal samen om dadergroepen op te sporen en voor de rechter te brengen. Politie en Openbaar Ministerie kunnen met deze aanpak de “heterdaad­­­­­kracht” verhogen. De banken en Geldmaat voorzien hen van alle informatie die hierbij nodig is.

Lees ook: Pinautomaat aan de Oldebertweg opgeblazen door plofkraak

Back to top button