LEEK – Stichting De Zijlen heeft in opdracht van de gemeente 60 bouwpakketten voor mezennestkastjes gemaakt.

Donderdag 13 februari zetten cliënten van de stichting op de locatie De Sluis in Doezum (Provincialeweg 139), de bouwpakketten in elkaar. Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi helpt donderdag van 13.00-14.30 uur een handje mee met het in elkaar zetten van de nestkastjes.

Eikenprocessierups
Over twee weken worden de nestkastjes opgehangen op het landgoed Nienoord. Het plaatsen van de nestkastjes maakt onderdeel uit van een gemeentelijke proefproject op het landgoed. De gemeente wil met de nestkastjes, waar de mezen in nestelen en hun jongen in groot brengen, de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze bestrijden.

Mezen eten de rupsen zelf en voeren de rupsen ook aan hun jongen. Op een deel van het landgoed is ook een speciaal mengsel van bolgewassen geplant en een bloemenmengsel gezaaid. Dit trekt o.a. sluipwespen en gaasvliegen aan. Larven van deze dieren voeden zich o.a. met de eikenprocessierups.

Stichting NDCE (Natuur Duurzaamheid Cultuur Educatie) is ook betrokken bij dit proefproject. Zij coördineert activiteiten voor leerlingen van het basisonderwijs in en rond de natuur zoals het ophangen van de nestkastjes.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi: “Dit is een mooi voorbeeld van een project waarbij de gemeente ook methoden wil uitproberen om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. Hoe mooi is het om leerlingen van het basisonderwijs hierbij te betrekken en ze op deze wijze kennis te laten maken met de natuur.”