Tijmen Hofstra wint Leekster Rapidschaakkampioenschap 2020

LEEK – Tijmen Hofstra uit De Wilp heeft het Leekster Rapidschaakkampioenschap 2020 met glans gewonnen. Op beide avonden was hij de beste in het tactische spel, én toonde hij over veel eindspeltheorie te beschikken.

Van de 8 gespeelde partijen, won hij er 7 en hoefde slechts één remise af te staan tegen Doller. Diezelfde Doller wist afgelopen vrijdag de andere drie partijen wel te winnen en beslag te leggen op de tweede plaats. Wolthekker uit Nietap, en lid van de buurclub Roden, eindigde na een aantal spannende partijen op de derde plek.

De schakers van Leek 2 wonnen overtuigend met 3,5 – 0,5 de uitwedstrijd tegen de Delfzijl-Appingedam-Combinatie (DAC). Menno Keizer bracht de Leeksters aan de leiding door verrassend snel van zijn op papier gelijkwaardige tegenstander te winnen. Frans Huisman kwam slecht uit de opening, maar vocht zich terug in de partij en kwam remise overeen toen hij zag dat de andere twee borden goed stonden. Het was Huib Matthijsse die de zege voor Leek 2 veilig stelde door zijn tegenstander in een matnet te vangen met Dame, Toren en Loper.

Teije Smedinga speelde tenslotte een eindspel met pionnen en paarden beheerst uit, totdat ook zijn tegenstander in zag dat verder spelen zinloos was. Leek 2 staat nu derde in de Tweede Klasse A, en heeft met twee ronden te gaan nog een kleine kans om kampioen te worden. Dan moet het beide wedstrijden ruim winnen en moet Lewenborg ergens een punt laten liggen. In de laatste ronde op vrijdag 8 mei wordt de topper SISSA(-sisters) 3 tegen Leek 2 gespeeld.

De schaakclub Leek heeft kunnen regelen dat er drie teams van het Basisschoolschaakkampioenschap van het Westerkwartier deel mogen nemen aan de halve finales van Drenthe en Groningen. Naast kampioen CBS Rehoboth, hebben ook CBS De Wegwijzer uit De Wilp en SLS De Stapsteen uit Leek een uitnodiging ontvangen voor zaterdag 14 maart 2020.

Back to top button