Eerste Oogcafé Westerkwartier wil mensen met minder of geen zicht samenbrengen

WESTERKWARTIER – Op woensdag 11 maart 2020 gaat in Leek het eerste Oogcafé Westerkwartier van start. Het Oogcafé wil een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor mensen met een oogaandoening of visuele beperking, hun familie en vrienden.

Bij deze eerste keer kunnen de bezoekers bij een kopje koffie of thee met elkaar kennis maken en ervaringen delen. Ook wordt gepeild welke onderwerpen en thema’s bij de aanwezigen leven.

Herkenning
Een oogaandoening heeft ingrijpende gevolgen in het dagelijkse leven. Dingen die vanzelfsprekend waren, zoals fietsen, autorijden of mensen herkennen, kosten veel moeite of lukken niet meer. Wie dit overkomt, kan zich alleen of onbegrepen voelen. Het kan dan heel prettig zijn om met mensen te praten die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Het Oogcafé Westerkwartier wil mensen met minder of geen zicht en hun naasten samenbrengen.

Oogcafés overal in Nederland
Het Oogcafé Westerkwartier wordt georganiseerd door de Oogvereniging. Bij een Oogcafé kunnen mensen met een oogaandoening of visuele beperking ervaringen uitwisselen. Het zijn informele bijeenkomsten met regelmatig presentaties of verhalen van gastsprekers. Ook familieleden, vrienden en kennissen zijn van harte welkom.
Dat een Oogcafé voorziet in een grote behoefte, blijkt uit het gestaag groeiende aantal. Er zijn inmiddels ruim 50 Oogcafés doorheen heel Nederland. Met het Oogcafé in Leek wil de Oogvereniging regio Groningen vooral inwoners uit de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld bereiken.

Back to top button