LANDELIJK – In april 2020 ontvangen alle 25 regio’s tien kledingpakketten met het operationeel uniform. ‘Vier weken lang gaan 250 brandweermensen de nieuwe kleding testen’, vertelt Arjan Stam, projectleider Operationeel Uniform.

Arjan verwacht veel van de draagproef. ‘De draagproef moet input geven voor het op te stellen Programma van Eisen. Op basis van het Haaglanden ontwerp, hun ervaringen tot nu en de ervaringen van de huidige kazernekleding hebben we het concept verder doorontwikkeld. Vooral omdat we het operationeel uniform willen gebruiken bij laag-risicotaken, moeten we hier zorgvuldig en nauwgezet mee omgaan.’

Vervangen
De commandanten hebben in Juli 2019 unaniem besloten dat de huidige kazernekleding vanaf 2020 vervangen gaat worden door een nieuw operationeel uniform. ‘Naast het feit dat we de kleding wilden moderniseren, is nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheden om de kleding te kunnen gebruiken voor licht repressief optreden. Uniformiteit, draagcomfort, moderniteit en duurzaamheid zijn andere aspecten waar we naar hebben gekeken.

Uiteraard zijn de Arbo-technische eisen meegenomen: de pakken moeten bovenal veilig zijn’, zegt Hans Zuidijk. Het ontwerp volgt het beeldmerk dat is ontwikkeld in de regio Haaglanden. Om het ontwerp landelijk te kunnen beschermen, zijn de rechten van het ontwerp inmiddels overgedragen aan het IFV.

Laag-risico taken
In de voorbereiding is door de projectgroep Operationeel Uniform een risicoanalyse uitgevoerd om te bepalen voor welke laag-risico taken het uniform geschikt moet zijn. Het PRIB heeft de lijst met taken inmiddels onderschreven. Voorbeelden van deze taken zijn bijvoorbeeld dienstverlening en assistentie ambulance. Daarbij geldt dat de omstandigheden bepalend blijven voor de leidinggevende om te beslissen welke kleding er gedragen wordt.

Leveringen
De levering van de kleding verloopt landelijk via het IFV en uitlevering vindt voor de eerste regio’s vanaf de zomer 2020 plaats. Zuidijk: ‘Dat gaat gefaseerd gebeuren. Het is dus niet zo dat elke regio nu al binnen een paar maanden nieuwe pakken heeft. Er is een uiterlijke termijn van vijf jaar afgesproken.’

Bescherming ontwerp
Het ontwerp van het operationeel uniform volgt het beeldmerk dat is ontwikkeld in de regio Haaglanden. Om het ontwerp landelijk te kunnen beschermen, zijn de rechten van het ontwerp inmiddels overgedragen aan het IFV. Het basispakket (in een heren- en dameslijn) bestaat uit: broek, polo lange en korte mouw, jas/jack, onder-shirt, hoofddeksel, riem, schoenen en sokken.

Foto’s/tekst: Brandweer Nederland