Komende nachten veel vallende sterren te zien; hoogtepunt op woensdag

Liefhebbers van vallende sterren hebben weer wat om naar uit te kijken. Woensdag 22 april passeert de meteorenzwerm Lyriden namelijk de aarde. Op het hoogtepunt levert dat zo’n 10 tot 20 zichtbare meteoren op.

Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten. Het weer is uitstekend: waarschijnlijk is het helder en zijn de vallende sterren goed te zien.

Het hoogtepunt van de Lyriden vindt plaats in de nacht van dinsdag op woensdag 22 april. Om 4:00 uur ’s nachts zijn de meeste meteoren te zien en moet je naar het oosten tot zuidoosten kijken voor het beste zicht. Om de vallende sterren te zien hoef je niet op pad. Je kunt ze gewoon vanuit je eigen woonplaats bekijken. Zorg er wel voor dat je een donker plekje opzoekt. De verlichting van steden en kassen belemmert namelijk het zicht op de zwakste meteoren.

Uitstekend weer om vallende sterren Lyriden goed te zien
Het weer had niet beter kunnen zijn voor het zien van vallende sterren. Naar verwachting verloopt de nacht van dinsdag op woensdag helder en is er geen wolkje aan de lucht. Een droge en stevige oostenwind zorgt er ook nog eens voor dat de lucht extra schoon is. Dit zijn ideale omstandigheden om naar de sterren te kijken.

Wie naar buiten gaat moet er wel rekening mee houden dat het behoorlijk fris is. Om 4:00 uur ’s nachts is het slechts 4-8 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur dichtbij het vriespunt. Een warme jas is dan ook geen overbodige luxe.

Oudste meteorenzwerm
De Lyriden zijn bijzonder. Waarschijnlijk is dit de oudste meteorenzwerm die we als mens kennen: al 2600 jaar geleden werd melding gemaakt van deze vallende sterren. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen.

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar wanneer de aarde door zogenaamde meteorenzwermen heen trekt kan een heuse sterrenregen of meteorenstorm ontstaan.

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen; de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 km hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

   
Back to top button