Raadslid VZ Westerkwartier wil onderzoek door Rekenkamer naar aanbesteding afval

WESTERKWARTIER – Op 17 april ontving de gemeenteraad van het Westerkwartier een brief van het college van B&W over een bereikt positief onderhandelingsresultaat met HRM.

Het college was met onderhandelen begonnen vanwege het eerder mislukken van de aanbesteding. De oorzaak was de veel te hoge prijs die HRM, als enige gegadigde, had ingediend. Op 22 april werd aan de gemeenteraad een door Henderika van der Velde uit Tolbert opgestelde protest petitie overhandigd. Bijna 6000 Westerkwartierders hebben haar protest over de forse afvalkostenstijging actief ondersteund.

Vragen van VZ Westerkwartier
Deze zaken waren voor het Leekster VZ Westerkwartier raadslid Johan de Vries reden genoeg om voor de 2e  keer het college over de aanbesteding aan de tand te voelen.

Beantwoording college onvoldoende helder
Op 20 mei ontving de raad de antwoorden op de door VZ Westerkwartier gestelde vragen. Johan de Vries zegt hierover, dat hij er weinig mee kan. De gegeven antwoorden zijn volgens het raadslid te vaag en niet met feiten onderbouwd.

VZ raadslid Johan de Vries schakelt de Rekenkamer Westerkwartier in
Op de belangrijkste vraag of de aanbesteding wel rechtmatig is verlopen is geen duidelijk antwoord gegeven. Johan zegt hierover : “ Dit wil ik wel verder onderzocht hebben. Ik ben door de inwoners van het Westerkwartier gekozen om voor hun belangen op te komen en daarvoor ook om  het college te controleren.”

Omdat het raadslid twijfelt aan de rechtmatigheid heeft hij de Rekenkamer Westerkwartier gevraagd of ze hier verder onderzoek naar wil doen.

Rekenkamer Westerkwartier
De Rekenkamer Westerkwartier bestaat uit drie deskundige en onafhankelijke leden ondersteund door een secretaris . Ze zijn op 30 oktober 2019 tijdens een raadsvergadering beëdigd.   De Rekenkamer werkt voor de gemeente Westerkwartier. Ze bepaalt zelf welke onderwerpen ze gaan onderzoeken. Volgens de Rekenkamer onderzoeken ze de rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid van het door de gemeente gevoerde beleid om zo de gemeenteraad te ondersteunen. Daarbij streeft de rekenkamer erna om ook toekomstgericht voorstellen tot verbetering te doen. De Rekenkamer geeft aan dat zowel de raadsleden, het college maar ook de inwoners zelf een onderzoek suggestie bij haar kan indienen. Email adres van de secretaris : [email protected] . Tevens lid van de griffie die de gemeenteraad van Westerkwartier ondersteund. 

Vragen aan de Rekenkamer
Johan geeft aan dat hij als raadslid en volksvertegenwoordiger graag antwoord zou willen hebben op de volgende vragen:

  1. Is het stellen bij de aanbesteding van de selectie-eis ,om  30 procent van medewerkers die bij het proces zijn betrokken, te laten bestaan uit mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt , binnen de afvalbranche wel rechtmatig?
  2. Mocht het college na het mislukken van de aanbesteding wel gebruik maken van “De mededingingsprocedure met onderhandeling” en is dit wel goed verlopen?
  3. Is er mogelijk sprake van belangenverstrengeling?

Afwachten
Het is nu eerst afwachten of de Rekenkamer dit verzoek wil inwilligen. Gezien de flinke afvalkostenstijging en de onvrede daarover bij veel Westerkwartierders heeft Johan goede hoop dat dit onderzoek er gaat komen.

   
Back to top button