Zomerweer herstelt bij begin astronomische zomer

LANDELIJK – Aanstaande zaterdag begint om 23:43 uur de astronomische zomer met een herstel van het zomerweer. Tijdens het weekend is op beide dagen een enkele bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Zaterdag wordt het circa 21 graden. Zondag wordt het 21-24 graden, volgende week wordt het warmer met temperaturen tussen 24 en 29 graden. Lokaal kan het met 30 graden tropisch warm worden.

In het weekend van de zonnewende zijn er flinke perioden met zon. Zowel zaterdag als zondag is er een kleine kans op een bui, vooral landinwaarts. De wind waait matig uit een westelijke- tot zuidwestelijke richting. De temperatuur stijgt zaterdag naar 19-22 graden, zondag is het overal wat warmer met maxima van 21-24 graden. In het noordwesten en op het Wad is het 20 graden. In Limburg kan het lokaal 25 graden worden.

Zomerse week, lokaal tropische warm
Na het weekend is het weerbeeld op en top zomers. Het blijft droog en de zon schijnt elke dag flink. Wel is de zon fel met een zonkracht 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid na 10-15 minuten kan verbranden. Smeer je dan ook goed in en probeer de zon tussen 12:00 uur en 15:00 uur te mijden.

De temperatuur wordt geleidelijk hoger. Maandag worden maxima van 22-25 graden verwacht en vanaf dinsdag wordt het op steeds meer plaatsen zomerswarm met temperaturen meer dan 25 graden. In het zuiden kan het lokaal tropisch warm worden met maxima rond 30 graden. Normaal is het eind juni 19-22 graden.

Astronomisch of meteorologisch?
De astronomische zomer hangt af van de stand van de zon en begint dit jaar op 20 juni om 23:53 uur. De zomer duurt tot en met 22 september 15:30 uur. De meteorologische zomer is elk jaar van 1 juni tot 1 september en is aan het begin van de maand begonnen.

   
Back to top button