Extra zittingsruimte rechtbank in Gemeentehuis Groningen om corona-achterstand in te halen

PROVINCIE – Rechtbank Noord-Nederland gaat vanaf de zomerperiode rechtszaken behandelen in de gemeentehuizen van Groningen en later ook in Assen. De gemeentes stellen hiervoor één tot meerdere dagen per week zittingsruimte ter beschikking.

De rechtbank heeft behoefte aan extra zittingsruimte omdat zij vanwege de coronamaatregelen over minder zittingsruimte beschikt. De extra zittingsruimte wordt gebruikt voor zaken binnen de rechtsgebieden civiel, handel, kanton en bestuursrecht. Met het verplaatsen van dit type zittingen, komt er binnen de rechtbank zelf meer ruimte vrij om strafzaken af te handelen. Het gaat eerst nog om een proef, die na de zomer geëvalueerd zal worden. De verwachting is dat deze oplossing nadien voor een langere tijd zal kunnen bijdragen aan het snel afhandelen van rechtszaken.

Extra mogelijkheden voor fysieke zittingen
Rechtbankpresident Herman van der Meer toont zich zeer verheugd met de manier waarop de samenwerking met de gemeentes tot stand is gekomen. “We hebben als rechtbank de afgelopen periode heel veel zaken schriftelijk, telefonisch of via Skype kunnen afhandelen. Het is echter ook van belang om meer zaken te kunnen afhandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen. Met de extra zittingsruimte creëren we daar extra mogelijkheden voor.” De rechtbank is blij met de opstelling van de gemeentes om mee te denken en mee te werken aan deze oplossing.

Gemeente Groningen

Op 6 juli zal in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel 6 in Groningen de eerste zitting gehouden worden. Op die locatie zijn twee verschillende zalen gedurende twee dagen (en tot 10 augustus gedurende drie dagen) voor de rechtbank beschikbaar. Tijdens het reces, dat van 13 juli tot 2 augustus duurt, is het gemeentehuis gesloten. Er wordt dan geen gebruik van gemaakt en de opgedane ervaringen worden geëvalueerd. Na het reces en in geval van positieve evaluatie wordt vanaf 3 augustus de draad weer opgepakt.

Gemeente Assen

In het gemeentehuis in Assen aan de Noordersingel 33 wordt de raadszaal door de gemeente ter beschikking gesteld voor het houden van zittingen. Gedurende één dagdeel per week kan die zaal door de rechtbank gebruikt worden. Het gaat in ieder geval om een periode vanaf 15 augustus. Ook deze proef zal worden geëvalueerd en intern worden besproken.

Gemeente Leeuwarden

In Leeuwarden wordt geen gebruik gemaakt van het aanbod van de gemeente, omdat daar vooralsnog geen behoefte is aan extra zittingsruimte.

Coronamaatregelen rechtbank

Ook in de gemeentehuizen gelden coronamaatregelen. In de verkeersgebieden van de openbare ruimte kunnen niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en na elke zaak wordt de zaal schoongemaakt. Er is uiteraard ook aandacht voor andere veiligheidsvraagstukken.

   
Back to top button