Bezoek de Schelpengrot bij Museum Nienoord tijdens Nationale monumentendag

LEEK – Kom zaterdag 12 september naar Museum Nienoord en maak kennis met het meisje van de Schelpengrot en deze spannende legende. Dit alles in het kader van het centrale thema Leermonumenten tijdens de Nationale monumentendag. Het monument de Schelpengrot is deze dag gratis te bezoeken.

Achter in de tuin van het Nationaal Rijtuigmuseum, verscholen onder eeuwenoude bomen, staat een klein en duister gebouwtje. Wie er binnentreedt, bevindt zich plotseling in een wonderbaarlijke zaal. Een koperen kroonluchter en enkele glas-in-loodramen verlichten een tuinkoepel die uniek is in Noord-Nederland. Tropische schelpen, koralen en gekleurde steentjes vormen daar prachtige mozaïeken die de wanden sieren. Hoe is dit kleurige en wonderlijke werkstuk tot stand gekomen?

In Leek en omgeving kent men al sinds mensenheugenis de legende van de Schelpengrot. Het is een luguber verhaal met een droevig slot. Ooit, lang geleden, was dit gebouwtje een kluis. Een schatkamer van de Heer van de borg Nienoord. Zonder ramen, met dikke muren, en een zware eiken deur. Alleen de kasteelheer bezat een sleutel, en niemand anders mocht de kluis betreden. Daar immers waren alle rijkdommen van Nienoord opgeborgen: goudstukken, edelstenen, sieraden en andere kostbaarheden. De bedienden en buren wisten steeds mooiere verhalen te vertellen over de rijkdommen die achter slot en grendel werden bewaard. Een kindermeisje op de borg werd zó nieuwsgierig naar de schatten, dat ze zich voornam om met een list en kijkje te gaan nemen.

Het meisje van de Schelpengrot ontvangt u en vertelt u haar verhaal in levende lijve!

De Schelpengrot bestaat nog steeds en siert het landgoed tot op de huidige dag. Het échte verhaal, dat deze grot omstreeks 1700 is versierd door Italiaanse stucadoors en daarmee een zeer luxe tuinkoepel werd, is lang zo spannend niet. Maar van deze historie kunt u ter plekke ook kennis nemen.

Museum Nienoord is zaterdag geopend van 11.00-17.00 uur. Museumkaart is geldig.

Back to top button