LEEK – Het is erg jammer, maar de succesvolle serie concerten in kasteel Nienoord, gaan voorlopig niet door. Traditioneel vindt het eerste concert van de serie Muziek op de Borg altijd plaats op de laatste zondag van oktober in de balzaal van kasteel Nienoord. De concerten zijn voorlopig uitgesteld tot januari 2021.

“Het programma had ik al helemaal klaar. Alles leek tot in de puntjes geregeld. Concerten op het gebied van kamermuziek en jazz uitgevoerd door professionele en semiprofessionele ensembles uitgevoerd in de balzaal van de borg..” aldus Wim de Haas de organisator van de concertserie.

Het woord “balzaal” doet vermoeden dat het hier gaat om een grote zaal.  In werkelijkheid biedt de zaal maximaal ruimte aan 75 personen. Een afstand van 1 ½ meter zou dan ook betekenen dat er slechts plaats is voor 35 mensen. Het kasteel Nienoord is echter een historisch gebouw met smalle gangen. Er is  van alles geprobeerd, maar het lukt gewoon niet om een concert voldoende  veilig te organiseren. De concerten verplaatsen naar een andere locatie is echter ook geen optie. Juist de combinatie van kamermuziek en een prachtige ambiance van een kasteel , maakt de serie zo succesvol en gewaardeerd door het publiek.

“Ik heb dus in goed overleg met Jacob Venema, beheerder van het grand-café besloten om de serie voorlopig uit te stellen tot januari”, aldus organisator Wim de Haas. “Maar ik heb toch goede hoop dat we in januari alsnog van start kunnen gaan en we ons publiek weer kunnen ontvangen en laten genieten van mooie muziek in een mooie omgeving”.

De concertreeks Muziek op de Borg is een initiatief van de voormalige Culturele Raad Leek. De concerten op het gebied van klassieke muziek en jazz vinden steeds plaats op de laatste zondag van de maand in de balzaal van Kasteel Nienoord.

Foto: J.B. Kalma