In de nacht van woensdag op donderdag vallende sterren te zien van meteorenzwerm

LANDELIJK – De meteorenzwerm Orioniden passeert de komende tijd onze planeet. De bijbehorende vallende sterren zijn snel en gaan gepaard met mooie nalichtende sporen.

Op de beste tijdstippen kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen naar ruim 30 per uur. Waarschijnlijk is de beste kijkperiode donderdag van 4:00 – 6:00 uur.

De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Met snelheden van ruim 200.000 km/uur zijn de Orioniden zeer snelle meteoren.

Elke nacht is de beste kijkperiode tussen 4:00 en 6:00 uur. Rond 4:00 uur moet je richting het zuidoosten kijken, ongeveer halfweg tussen recht boven je en de horizon. De kijkrichting verschuift in de twee uur daarna langzaam naar zuid en wordt ook nog iets rechter omhoog.

Op basis van de huidige weersverwachting is de nacht van woensdag naar donderdag de meest gunstige nacht om te gaan kijken. Het is dan waarschijnlijk ook niet koud met een minimumtemperatuur rond 11 graden. Wel waait er een matige wind, dus een warme jas is zeker geen overbodige luxe.

   
Back to top button