LANDELIJK – November lijkt dit jaar vaak rustig weer te brengen. Naar verwachting is de gemiddelde temperatuur normaal of zelfs iets lager dan normaal. Bovendien valt er minder regen dan gebruikelijk en daarmee verschilt november sterk van oktober.

Een keerzijde van het rustige weer is wel dat de kans op mist groot is. Daarnaast vergroot de kans op nachtvorst.

Rustig weer, dat is wat we deze november vaak lijken te krijgen. Regelmatig staat er weinig wind en dat betekent dat het weleens flink mistig kan worden. Omdat de dagen korter worden en de zon steeds lager aan de hemel staat, lost mist moeizamer op. Toch zullen er ook geregeld mooie herfstdagen zijn met een lekker najaarszonnetje.

Vanwege het rustige weer kan het tijdens heldere nachten flink afkoelen en regionaal vriezen. Ook overdag kan het koud zijn als het lange tijd mistig blijft. Breekt de zon door dan kan het met weinig wind snel aangenaam worden.

November opnieuw te koud
Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur rond of iets onder normaal uit. De koude nachten spelen daarbij een rol, maar ook de sombere dagen doen hun duit in het zakje. Ook vorig jaar was november een fractie kouder dan gebruikelijk.

Qua neerslag wordt november waarschijnlijk een drogere maand dan normaal. Geen kletsnatte taferelen meer dus zoals in oktober, maar dat is zeker geen garantie op compleet droog weer. Er zullen ook dagen met regen of motregen zijn en over de hele maand gemeten brengen deze regengebieden gemiddeld zo’n 50 mm tegenover de gebruikelijke 82 mm. Of het ook voor het eerst dit najaar gaat sneeuwen is nog even afwachten, maar het hoort wel tot de mogelijkheden, zoals eigenlijk normaal is in november.