WESTERKWARTIER – Van 7 tot en met 11 december 2020 wordt een militaire oefening gehouden. De oefening speelt zich af op het militair oefenterrein de Marnewaard en in de gemeenten Westerkwartier en Het Hogeland.

Aan de oefening wordt deelgenomen door: de eenheid Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Traningscentrum met ongeveer 50 personen, en 15 voertuigen.

Omschrijving van de oefening:

 • Bij deze oefening wordt de geneeskundige afvoerketen beoefend;
 • De eenheid werkt vanaf het militaire oefenterrein de Marnewaard en gaat op dinsdag 8 t/m donderdag 10 december 2020 in de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier locaties voor geneeskundige hulpposten verkennen en betrekken;
 • Een hulppost bestaat uit 1 x tent en 2 à 3 voertuigen. Er worden oefengewonden behandeld en verplaatst naar geneeskundige militaire hulpposten. Deze hulpposten worden gedurende de oefening verplaatst.

De oefenende eenheid zal:

 • In principe alleen gebruik maken van openbare wegen, paden en terreinen;
 • Vooraf toestemming vragen aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein, indien niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden;
 • Er alles aan doen om overlast en hinder aan derden te voorkomen;

COVID-19

De Koninklijke Landmacht maakt deel uit van de groep van vitale organisaties en functies om Nederland te laten blijven functioneren. De Landmacht moet daarom al die tijd gereed zijn om een noodzakelijke bijdrage aan de samenleving te blijven leveren, en ook om de voorbereidingen van diverse missies te garanderen. Tegelijkertijd moet de Landmacht verdere piekbesmetting van COVID-19 binnen de Landmacht voorkomen. De richtlijnen van de Rijksoverheid moeten daarom ook zo veel als mogelijk gevolgd worden.

Schaderegeling:

Indien, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals: Eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. melden aan:

 • Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims
  Postbus 90004
  3509 AA Utrecht
  Telefoon 030 21 80 420
  [email protected]