WESTERKWARTIER – Sinds vanmiddag is het bij vele kappers, winkels, bouwmarkten en tuincentra in Nederland erg druk nadat uitgelekt is dat nagenoeg alle niet-essentiële winkels vanaf middernacht dicht moeten.

Dit is één van de effecten van de naderende lockdown die tot 19 januari zal duren. Minister Mark Rutte maakt dit vanavond om 19.00 uur bekend wanneer hij het land toespreekt.

Vele mensen die de komende weken in en rond huis willen klussen zijn aan het hamsteren geslagen bij de bouwmarkten en tuincentra om de materialen nog snel in huis te hebben. Dit zorgt voor overvolle parkeerterreinen. Vele kappers worden platgebeld en knippen tot de late uurtjes door. Ook zijn er bedrijven en winkels die hun openingstijdens verruimen tot middernacht, waaronder Tuincentra Ottema in Marum. Bij Sportcentrum Leek is een extra tijdsblok beschikbaar gesteld zodat meer mensen vanavond nog even kunnen sporten.

De Veiligheidsregio Groningen en Meldkamer Noord-Nederland benadrukken dat het momenteel erg druk is/wordt in de winkelgebieden en raden af nog te gaan winkelen.

Foto’s: Jelte Haumersen & Jordi Haverdings/InfoLeek.nl