LEEK – Tijdens de kerstvakantie hoef je je niet te vervelen. Kom gezellig naar museum Nienoord met het hele gezin en ervaar hoe het leven tijdens het onderduiken op de zolder van Borg Nienoord was en haal daarna je koetsiers diploma in het koetshuis en doe de puzzeltocht.

‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder voor kinderen vanaf 10 jaar.  In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten.

De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken.

Koetsier worden voor kinderen van 6 jaar
Kinderen kunnen leren hoe je een paard en wagen moet mennen. Kinderen verkleden zich als koetsier en nemen plaats op de bok. (Leuk fotomoment) Met de aanwijzingen en instructies van de echte koetsier leren de kinderen hoe ze de teugels moeten vasthouden en de paarden moeten mennen. Vervolgens wordt in het museum de proef op de som genomen. Kinderen klimmen op de bok en moeten met de teugels paard en wagen over een virtueel parcours mennen. Alle kinderen ontvangen een koetsiersdiploma.

Puzzeltocht voor kinderen vanaf 4 jaar
Ook koetsen waren er in alle maten, vormen en modellen. Op een speelse manier leren de kinderen iets over het gebruik van de koetsen. Voor de jongste kinderen is er een koetsenspeurtocht uitgezet en voor de oudere kinderen een foto-puzzeltocht. Na afloop lever je de oplossing in bij de entreebalie en ontvang je een leuk aandenken.

Openingstijden Kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie zijn ze alle dagen geopend van 12.00-16.30 uur behalve op:
Maandag 21 december, 1e Kerstdag en oud- en Nieuwjaarsdag. Museumkaart is geldig.