Ga op 1 januari 2021 niet het koude open water in roept Reddingsbrigade Nederland op!

Landelijk – De Reddingsbrigade Nederland roept mensen op om op 1 januari 2021 geen nieuwjaarsduik te doen in open water. Vanwege de coronamaatregelen zijn de georganiseerde nieuwjaarsduiken afgelast en zullen om die reden geen lifeguards preventief aanwezig zijn bij open wateren.

De gevaren van de nieuwjaarsduik
De temperaturen van de open wateren ligt op dit moment rond de 7 graden Celsius. Watertemperaturen onder de 15 graden Celsius kunnen leiden tot onderkoeling en kramp en als gevolg is er een kans op verdrinking. Het lichaam kan als reactie een ‘cold shock response’ oftewel koudeshock geven. De symptomen van zo’n koudeschok zijn: ongecontroleerde en versnelde ademhaling, verhoogde hardslag, desoriëntatie, onvermogen om de adem in te houden en paniek. Wie dus wel het koude water in duikt moet zich dus bewust zijn van de mogelijke gevaren.

Alternatief voor de nieuwjaarsduik
Het advies van reddingsbrigade Nederland is om aankomende 1 januari de nieuwjaarsduik over te slaan en mee te doen aan de ’thuis duik’. De thuis duik is veilig en coronaproof. Wie wel een nieuwjaarsduik doet brengt zich zelf niet alleen in gevaar maar ook de hulpverleners die in actie moeten komen voor als het mis gaat. Bij de niet georganiseerde duiken missen de faciliteiten die zorgen voor een veilig verloop. De lifeguards en de andere hulpdiensten zullen wel in actie komen wanneer ze worden opgeroepen.

Back to top button