Brandweermensen gaan bodycams dragen tijdens jaarwisseling

Provincie – Met de jaarwisseling in zicht, heeft de brandweer extra zorg voor de veiligheid van de eigen medewerkers. Deze veiligheid staat voorop, want alleen dan kan er hulp aan anderen verleend worden.

Brandweer Leek gebruikt al enkele jaren bodycams wegens ervaringen uit het verleden. Brandweer Groningen gaat vanaf dit jaar in de provincie ook bodycams dragen tijdens en rondom de jaarwisseling.

Uit ervaring van bijvoorbeeld politie, blijkt dat het dragen van bodycams een preventieve werking heeft op (verbaal) geweld. Iets wat bij oud en nieuw vaker voorkomt dan anders. Daarom heeft de brandweer besloten rondom de jaarwisseling met videocamera’s op de uniformen te gaan werken. Het is de eerste keer dat hiermee wordt gewerkt.

Bewijsvoering strafzaken
Vanaf 15 december zijn de bodycams uitgereikt samen met een instructie over het gebruik en een instructiekaart. Met de inzet van bodycams worden de brandweermensen beschermd. Mocht er iets voorvallen bij een inzet, dan kunnen de beelden gebruikt worden als bewijsvoering bij eventuele strafzaken.

Bescherming
De beelden worden niet gebruikt om het functioneren van collega’s te controleren. Er is gezorgd dat de privacy van de brandweermensen beschermd blijft. De beelden staan versleuteld op de camera en worden automatisch na 28 dagen vernietigd. Het dragen van een bodycam is vrijwillig. Collega’s kunnen dit aangeven. Na de pilot worden de camera’s weer ingenomen en wordt de pilot geëvalueerd.

   
Back to top button