Opnieuw slechte luchtkwaliteit verwacht; steek donderdag en vrijdag geen houtkachel aan

Noord-Nederland – Voor de tweede keer in een week tijd wordt de luchtkwaliteit slecht in ons land. Donderdag en vrijdag staat er namelijk weinig wind en kan vieze lucht zich ophopen.

Dit is voor iedereen ongezond, maar mensen met een longaandoening kunnen er extra last van krijgen. Er wordt sterk afgeraden om een houtkachel aan te steken. 

Noord-Nederland
Donderdag is de luchtkwaliteit het slechtst in het noorden en oosten. Daar waait namelijk slechts een zwakke oostenwind. De hoeveelheid vieze deeltjes in de lucht neemt toe doordat de vervuiling van kachels, verkeer en industrie in eigen land blijft hangen. Daarnaast wordt ook vieze lucht vanuit Duitsland naar ons toe geblazen. In het westen en zuiden waait het harder, maar ook daar is de luchtkwaliteit vanwege de oostenwind matig.

Vrijdag belooft de luchtkwaliteit in het hele land onvoldoende tot slecht te worden. Er staat namelijk nauwelijks wind. In combinatie met de vieze lucht van donderdag, hoopt zich op vrijdag nog extra veel fijnstof op. Bovendien blijft het droog, waardoor de vieze deeltjes niet uit de lucht regenen.

Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: Wij adviseren dringend om je houtkachel niet aan te steken. Houtrook maakt de luchtkwaliteit namelijk nog slechter dan die al is en geeft extra overlast voor mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen. Houtrook is voor niemand gezond, maar voor chronisch zieken en ouderen kan de slechte lucht direct tot kortademigheid leiden.”

Betere luchtkwaliteit in weekend
Zaterdag neemt de wind toe en volgt later op de dag neerslag. De stevige wind mengt de lucht beter en de rook stijgt verder op. De neerslag spoelt het fijnstof uit de lucht. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit weer. De dagen daarna blijft het waaien en vooral na het weekend kan de wind stevig zijn. Hierdoor is de luchtkwaliteit naar verwachting goed.

   
Back to top button