Leek – Sinds zaterdagavond 23 januari geldt er tussen 21.00 uur en 4.30 een avondklok in heel Nederland. In dat tijdsblok mag niemand zonder geldige reden en ontheffing naar buiten. Wie onterecht buiten is, riskeert een boete van 95 euro.

Het demissionaire kabinet hoopt dat met deze zware maatregel het aantal coronabesmettingen verder wordt teruggedrongen. Vanwege de avondklok is het in de gehele provincie Groningen, dus ook in Leek, extra stil op straat. Af en toe zie je iemand met een hond lopen of komt er een (bijna) helemaal lege bus voorbij rijden.

Controle
De politie met extra eenheden op pad om te controleren en handhaven op het houden aan de avondklok. Ze controleren de voertuigen en mensen die zich toch op straat begeven. “Het grootste deel heeft netjes een ontheffing bij zich maar we hebben ook enkele bekeuringen uit moeten schrijven, aldus de politie.”

De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari. Een week eerder besluit het kabinet of de maatregel moet worden verlengd.

Foto’s/video: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl