ChristenUnie en VZ Westerkwartier gaan de strijd aan tegen vechtscheidingen

Westerkwartier  – Kun je vechtscheidingen voorkomen? Dat vroegen Jacqueline Dijkstra (ChristenUnie) en Cynthia van Putten (VZ Westerkwartier) zich af. Met die vraag in gedachten dienen zij vanavond een motie in waarin zij het college oproepen een onderzoek te starten naar mogelijkheden voor een relatiecursus voor jonge ouders, met als doel het versterken van de relaties om zo vechtscheidingen te voorkomen.

Gevolgen vechtscheidingen
Uit een onderzoek van KRO-NCRV programma Pointer en Follow the Money blijkt dat vechtscheidingen gemeenten veel geld kosten. Zo kost het een gemeente 9500 – 11000 euro als een kind onder toezicht van een gezinsvoogd wordt gesteld. Daarnaast zijn vechtscheidingen vaak de aanleiding waardoor kinderen met jeugdhulp in aanraking komen. In de gemeente Westerkwartier is dit de grootste oorzaak, met 31 % van de gevallen.

Houd me vast’
De gemeente Westerkwartier biedt veel ondersteuning wanneer een (v)echtscheiding in beeld komt. Zo zijn er verschillende trainingen en begeleiding voor ouders én voor kinderen. Deze begeleiding wordt vooral ingezet op het moment dat er al problemen zijn.

Dijkstra en Van Putten zien kansen voor het al eerder inzetten van trainingen aan jonge ouders om hen inzicht te geven in hoe zij zelf invloed kunnen hebben in het versterken van hun relatie. ‘Eén van de mogelijkheden zou bijvoorbeeld het programma ‘Houd me vast’ kunnen zijn’, aldus Dijkstra. ‘Dit is een evidenced based programma, dat stellen helpt om een stabiele relatie vorm te geven.’ Van Putten: ‘Juist als er kinderen komen, verandert de dynamiek, het is goed dat je daar als jonge ouders bewust van bent. Door als het ware aan de voorkant te versterken, leg je een stevigere basis voor de rest van de tijd samen.’

Motie
Dijkstra en Van Putten dienen aanstaande woensdag bij de raadsvergadering een motie in. Met deze motie roepen ze het college op onderzoek te doen naar het verstrekken van een gratis cursus voor alle jonge ouders. Met als doel dat gewerkt kan worden aan stabiele en standvastige relaties. ‘Een relatie is tenslotte net als een woning: Als de fundering goed is, dan staat het als een huis!

Back to top button