Gemeente introduceert Fonds Wonen Westerkwartier

Westerkwartier – Vanaf deze week kunnen (toekomstige) huiseigenaren gebruik maken van het Fonds Wonen Westerkwartier. De gemeenteraad heeft eerder ingestemd met invoering van dit fonds. Het fonds is opgericht met drie hoofddoelen:

  • Starters helpen met het aanschaffen van hun eerste koopwoning via de Starterslening.
  • Energiebesparende maatregelen stimuleren met de Stimuleringslening en Verzilverlening.
  • Levensloopbestendige maatregelen stimuleren met de Stimuleringslening en Verzilverlening.

Het gaat hierbij om maatregelen zoals een traplift of dakisolatie die via een gecombineerde aanvraag te regelen is. Met dit brede fonds komt er één plek voor particuliere huiseigenaren. Zo kunnen bewoners veilig en comfortabel wonen. Meer informatie is te vinden op www.westerkwartier.nl/fondswonen.

Wethouder Hielke Westra (Duurzaamheid): “Het mooie van dit fonds is, dat je ongeacht de fase waarin je je in je wooncarrière bevindt, gebruik kunt maken van dit fonds. Of het nu is om de aankoop van je eerste huis mogelijk te maken, het huis te verduurzamen of dat je langer in je huis wilt blijven wonen. Het fonds biedt de mogelijkheid onder gunstige voorwaarden een lening af te sluiten.”

Kans voor starters op koopwoning
Een starterslening overbrugt het verschil tussen de (vraag)prijs van een woning en het bedrag dat een starter kan lenen bij een hypotheekverstrekker. Als starter op de woningmarkt is het op dit moment moeilijk een huis te kopen. De gemeente vindt het belangrijk dat ook deze doelgroep goed kan wonen binnen de gemeente. De maximale koopsom is 235.000 voor een bestaande woning en €280.000 voor nieuwbouw. De maximale lening bedraagt €35.000.

Langer thuis wonen en verduurzamen met de Stimuleringslening
Een Stimuleringslening is een brede lening voor het verduurzamen van de woning. Dit zijn energiebesparende maatregelen, maar het is ook geschikt voor woningaanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Dit is bijvoorbeeld de bouw van een badkamer op de begane grond in combinatie met zonnepanelen erop. Daarnaast is het mogelijk om voor 100% zonnepanelen te lenen, zolang de woning minstens een label B heeft. Het maximale bedrag voor de lening is circa €50.000. De Stimuleringslening vervangt de Duurzaamheidslening.

Verzilverlening gebruikt de overwaarde van de woning
Daarnaast is er de Verzilverlening die qua maatregelen hetzelfde is als de Stimuleringslening. Wat deze lening aantrekkelijk maakt, is dat er geen inkomenstoets plaatsvindt en dat de maandlasten voor de hypotheek niet omhoog gaan. Dit is mogelijk door de overwaarde van een woning te gebruiken. Deze overwaarde is vervolgens te gebruiken voor een Verzilverlening.

Back to top button