Leek – Vanaf 5 juni gaan musea na een lange periode van verplichte sluiting weer open voor publiek. Hiernaar is reikhalzend uitgekeken door musea én bezoekers.

Ook komt er extra steun voor het derde kwartaal, waarmee opnieuw acute zorgen over het voortbestaan van musea zijn weggenomen. Maar de Monitor musea en corona van de Museumvereniging laat zien dat er ook zorgen zijn over de periode daarna: bijna een kwart van de musea verwacht dit jaar personeel te moeten laten gaan. Uit de eerdere verplichte sluitingen vorig jaar weten we ook dat herstel van bezoekaantallen tijd nodig heeft. De financiële zorgen van musea zijn dan ook nog niet weggenomen. Ook in het najaar is steun van alle overheden noodzakelijk, om ook in de toekomst publiek te kunnen blijven verbinden met museale collecties.

ANTON HEYBOER – SCHILDERIJEN TEKENINGEN GRAFIEK COLLAGES EN
NICO KOSTER – FOTOGRAFIE IN MUSEUM NIENOORD
Tot en met 26 SEPTEMBER wijdt Museum Nienoord in Leek een tweede tentoonstelling aan Anton Heyboer en Nico Koster. Van Heyboer komt nu later werk, uit de periode dat hij bekend werd bij een breed publiek. Heyboer wilde zijn kunst bereikbaar maken voor iedereen. Het werd voor lage prijzen in grote aantallen verkocht. Nienoord leent uit de TWIN Collectie van de gezusters Van Kleef, die bekend staat als een van de belangrijkste privé collecties en die dus publiekelijk zelden te zien is.

De meeste werken in deze tentoonstelling zijn uit de jaren dat Nico Koster er over de vloer kwam. Nico Koster toont naast foto’s van Heyboer ook ander werk uit zijn enorme oeuvre. Koster zijn foto’s van sport, society en mode zijn iconen in ons collectieve geheugen. De reportage van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel te Amsterdam werd wereldberoemd. Zijn reportage over de bezetting van het Indonesisch consulaat leverde hem in 1975 de tweede prijs van World Press Photo op. Van zowel Heyboer als Koster is werk te koop.

Gratis rondleidingen door Willy en Trees van Kleef op zaterdag 3 juli 14.00 uur en zondag 4 juli om 13.00 en 15.00 uur. Opgave via [email protected]

Reserveren gaat heel makkelijk via www.museumnienoord.nl Een kaartje geeft  toegang tot het Nationaal Rijtuigmuseum, de tentoonstelling ‘Anton Heyboer en Nico Koster’ en de Borg.