Zonovergoten zondag met zonkracht 7 in het noorden; verbranden kan binnen een kwartier

Landelijk – De zon is sterk in deze tijd van het jaar. Tijdens de eerste helft van zondagmiddag wordt in het noorden van het land zonkracht 7 verwacht.

Zondag kunnen we genieten van een zonovergoten dag. Stapelwolkjes zullen, als ze al ontstaan, heel klein blijven en ook hoge wolkensluiers zijn er niet of nauwelijks. Met maxima van 19 graden op de Wadden tot lokaal misschien net 26 graden in het zuidoosten van het land is het aangenaam warm, maar zeker niet heel heet.

Verbranden
De zon is nog iets feller dan zaterdag en tussen 12:00 en 15:00 uur zal de zonkracht op de meeste plaatsen in het midden en zuiden van het land zonkracht 8 zijn. In het noorden is het een ruime zonkracht 7. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-15 minuten rood kleuren.

Rond de langste dag is de zon het krachtigst en is het gebruikelijk dat een enkele keer zonkracht 8 wordt gemeten.

Hitte op komst?
Na het weekend blijft het zomers en de temperatuur gaat waarschijnlijk nog wat omhoog met landinwaarts op grote schaal 25-29 graden. Daarbij neemt woensdag wel de kans op buien toe en mogelijk worden dit zelfs stevige onweersbuien. Vanaf donderdag wordt het duidelijk koeler met 20-25 graden en dagelijks kans op buien.

   
Back to top button