Westerkwartier – De politie in de gemeente Westerkwartier heeft haar wagenpark uitgebreid met zogeheten Speed Pedelec fietsen.

De agenten verplaatsen zich regelmatig op de fiets, bijvoorbeeld tijdens een surveillance door een centrum of langs gebieden die aan een fietspad liggen. Met deze nieuwe Speed Pedelec fietsen kunnen ze door de hogere snelheid een groter gebied bereiken.

(lees verder onder de foto)

Wat is een Speed Pedelec
Een Speed Pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot maximaal 45 km/u. Dit is sneller dan de maximale toegestane ondersteuningssnelheid van 25 km/u waarop regulier elektrische fietsen zijn begrensd. Door de hogere snelheden vallen Speed Pedelecs onder de bromfietsregels met bijbehorende verplichtingen, waaronder de helmplicht.

(lees verder onder de foto)

Bekeuring
De agenten komen bij mooi weer en in het weekend veel bestuurders van een Speed Pedelec tegen, die dan zonder helm fietsen samen met andere fietsers of soms alleen. Als de politie diegene dan aanspreken horen ze vaak: ja maar ik fiets niet zo snel of ik heb de motor toch uit. Dit maakt echter niets uit, schrijft de politie op social media. Een Speed Pedelec is geregistreerd als bromfiets, met de daarbij behorende gele kentekenplaat, en daarvoor geldt altijd een helmplicht. Treffen ze bestuurders aan zonder helm op een Speed Pedelec dan kan er een bekeuring volgen met een bedrag van €109. Dus fietsen op een Speed Pedelec betekent altijd een helm op!

Foto’s: Politie Westerkwartier

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Politie Westerkwartier (@politie_westerkwartier)