Gevangenisstraf geëist voor betaalde seks met minderjarige

Peize – De officier van justitie eiste vandaag een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen de 62-jarige man uit Groningen die seks had met een minderjarige jongen uit het Noorden van Drenthe, tegen betaling. Dit alles gebeurde op een parkeerplaats in Peize.

Op 28 maart 2021 merkten de ouders van de dan 16-jarige jongen dat hij langer weg was dan afgesproken. Zijn ouders keken naar zijn live locatie en stelden vast dat het verhaal van hun zoon over waar hij was niet klopte met zijn locatie en de snelheid waarmee hij zich verplaatste. Toen de jongen thuis kwam, vertelde hij zojuist seks te hebben gehad met een oudere man voor geld. De ouders lichtten direct de politie in. Bij de politie vertelde de jongen details over de man met wie hij afsprak en de locatie waar zij elkaar troffen. Op die manier kon de politie de identiteit van de verdachte achterhalen en werd hij op 30 maart 2021 aangehouden. Bij het onderzoek aan de in beslag genomen gegevensdragers werd kinderporno aangetroffen.

Bekend
De 62-jarige verdachte bekent dat hij tegen betaling ontucht heeft gepleegd met de destijds 15- en de 16-jarige jongen en dat dit misbruik negen maanden heeft geduurd. Verdachte gaf in de verhoren aan dat hij dacht dat de jongen 18 jaar was, maar tijdens de zitting verklaarde hij dat het goed zou kunnen dat de jongen zijn echte leeftijd wel had gezegd maar dat verdachte dat had weggestopt. Hoewel het contact naar zijn zeggen vrijwillig was en de ontuchtige handelingen niet onder dwang werden verricht, ziet het OM dit als een ernstig strafbaar feit. De officier: “We hebben het hier over negen maanden lang (onbeschermde) seks inclusief binnendringen tegen betaling met een deels 15- en deels 16-jarige jongen. Zowel gelet op de normschending, als gelet op de gevolgen die dergelijke feiten kunnen hebben voor de seksuele ontwikkeling van de minderjarige, is een forse straf op zijn plaats”. Verdachte heeft na zijn aanhouding drie maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Dit betekent dat verdachte, als het aan het OM ligt, nog enkele maanden terug moet naar de gevangenis.

Aan het voorwaardelijk deel verbindt de officier in haar eis een aantal voorwaarden zoals de reclassering die heeft geadviseerd. “Gelet op de lange duur van de afspraken, waar alleen door ingrijpen van de politie een eind aan is gekomen èn het beeld uit de gegevensdragers schat ik, net als de reclassering, het recidiverisico hoog in.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Back to top button