Westerkwartier – In heel Nederland vond op zaterdag 11 september de Open Monumentendag plaats. In het Westerkwartier deden maar liefst 36  monumenten mee.

Natuurlijk was jubilaris het Vroedschap Kerk Fransum (50 jaar), de verse winnaar van de Steunpilaar, van de partij! Molens, kerken, borgen, een jubilerend gemaal, boerderijen, musea en een oud raadhuis deden verder ook mee.

Jaarlijkse Open Monumentendag
Ook dit jaar vond in de Gemeente Westerkwartier weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats, zoals gebruikelijk op de tweede zaterdag van september. De organisatie van de dag berust bij het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Gemeente Westerkwartier, maar in feite wordt de Open Monumentendag vooral mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die de monumenten openstellen en bezoekers ontvangen, rondleiden en ter plekke van informatie voorzien.

Grote opkomst
De Gemeente Westerkwartier kent een groot aantal rijksmonumenten en een kleiner aantal gemeentelijke monumenten. Wij zijn blij dat er en 36-tal monumenten hun deuren openden. Op de website www.openmonumentendagwesterkwartier.nl staat het programmaboekje online. Hierin kunnen alle monumenten, met korte beschrijving, ook bekeken worden door de thuisblijvers. De opkomst was goed te noemen en er waren legio activiteiten!

Open Monumentendag volgend jaar op zaterdag 17 september 2022
Open Monumentendag vindt in Nederland overal gelijktijdig plaats. Sinds 1987 vindt dit ieder jaar op een zaterdag in het tweede weekend van september plaats. Deze dagen zijn veel monumenten in Nederland gratis toegankelijk om zo de aandacht voor de monumentenzorg te vergroten. Vrijwel alle gemeenten in Nederland doen mee aan deze dag die geleid wordt door een landelijke stichting. Natuurlijk maken wij er dan in het Westerkwartier ook weer een feestje van.