Oude gemeentehuis van Ezinge wordt gemeentelijk monument

Ezinge – In maart 2021 ontving het gemeentebestuur een verzoek van de eigenaren (bewoners) van het voormalige gemeentehuis van Ezinge aan de Torenstraat 12 te Ezinge. Het verzoek was om dit gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het verzoek was voorzien van een uitgebreide toelichting en motivering met een stuk geschiedenis over dit gebouw. Het gemeentebestuur heeft van harte ingestemd met het verzoek. Daarmee wordt het gebouw, dat dateert uit 1920, het eerste gemeentelijke monument van de gemeente Westerkwartier. De architect van het gemeentehuis is de heer Siekman.

Voormalig gemeentehuis
Het gebouw is van 1920 tot 1990 in gebruik geweest als gemeentehuis van Ezinge. Bij de gemeentelijke herindeling in 1990 ging de gemeente Ezinge op in de gemeente Winsum en sinds 2019 behoort Ezinge tot de gemeente Westerkwartier. Tussen 1990 en 2008 was in het gebouw het museum Wierdenland ondergebracht. Sinds 2009 is het in gebruik als woonhuis met ateliers.

Het gebouw wordt toegevoegd aan het gemeentelijke monumentenregister van 80 reeds aangewezen monumenten, door gemeenten van voor de herindeling naar de gemeente Westerkwartier.

Wethouder Hielke Westra overhandigt op woensdag 22 september 2021 omstreeks 9.30 uur, op locatie Torenstraat 12 te Ezinge het definitieve besluit tot aanwijzen van het gemeentelijk monument.

   
Back to top button