Westerkwartier – Voor het bedreigen van burgemeester Van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier, is tegen een 57-jarige man uit Lutjegast tbs met dwangverpleging geëist, meldt RTV Noord. De man zit sinds begin januari vast.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste ook een celstraf, gelijk aan het voorarrest.

Oren van burgemeester afsnijden
De man zei in november 2020 tegen een wijkagent dat hij de burgervader uit Niebert de oren af ging snijden, zodat Van der Tuuk zijn bril niet meer kon opzetten. Een gemeenteambtenaar kreeg van de man het bericht dat de burgemeester zijn ambtstermijn in de gemeente Westerkwartier niet vol ging houden. Deze indirecte bedreigingen bereikten de burgemeester in januari.

Tientallen telefoontjes naar buren
De Lutjegaster stond ook terecht voor het belagen van zijn buren. Vanaf juli van vorig jaar kreeg het stel tientallen anonieme telefoontjes binnen. Ze werden naar eigen gezeggen getreiterd door de 57-jarige verdachte, die fluitend langs hun woning liep, vaak met een hooivork in zijn handen. Daarbij zou de man tegen borden hebben geslagen, met bierblikken hebben gegooid en de honden opgehitst. Het stel trof bij thuiskomst vuilnis aan bij hun voordeur.

Politie lost vier waarschuwingsschoten
De getergde buren zeiden op zitting dat zij zich gevangen voelden in hun eigen huis. Beiden kochten de woning in de hoop op rust en ruimte. Nu wilden ze het huis dolgraag verkopen, maar zitten nog volop in de verbouwing.

De verdachte werd op 10 januari aangehouden, nadat hij een racefietser had bedreigd met een hooivork. De man bedreigde vervolgens de agenten met de hooivork. Hij kwam met stekende bewegingen op de twee politieambtenaren af. Die losten uiteindelijk vier waarschuwingsschoten. Niemand raakte gewond. Lees verder op RTV Noord.nl..