Leek – Dinsdagmorgen in alle vroegte arriveerden er bij Familiepark Nienoord in Leek een grote hijskraan en vlak daarna twee grote vrachtwagens met daarop de nieuwe grote spoorbruggen voor over de vijver.

Aldus Harold de Vries, directeur van het park, gaan vandaag één van de grootste toevoegingen aan het park ooit, gerealiseerd worden. In juni van dit jaar is gestart met het bouwen van de bruggen door de Firma Rusthoven in Groningen. De afgelopen periode is hard gewerkt aan de betonnen pijlers en landhoofden van de twee brugdelen in het park zelf.

Vlekkeloos
Nadat de hijskraan gestationeerd was kon het eerste brugdeel, onder toeziend oog van enkele parkmedewerkers en een aantal pers, gehesen worden. Dit verliep vlekkeloos waarna al snel ook brugdeel twee de lucht in ging. Rond negen uur lagen beide brugdelen op zijn plek.

Parkroute
De grote uitbreidingsplannen voor Nienoord Spoor zijn ruim 1,5 jaar geleden gemaakt. Het doel is om rond 2024 helemaal klaar te zijn. De bezoekers kunnen dan vanaf de parkeerplaats de wagon in stappen om vervolgens over de 1200 meter lange spoorroute door het park te kunnen. De stoomtrein zal dagelijks vele keren de route rijden en per keer zo’n 35 passagiers kunnen vervoeren.

Natuur Educatie centrum
Eén van de aanleidingen voor het uitbreiden van de spoorroute is het Natuur Educatie Centrum dat achterin het park gerealiseerd gaat worden. Hier kunnen bezoekers alles te weten komen over de flora en fauna in het park. Maar ook het ontstaan van Landgoed Nienoord wordt daar uitgelegd. Dit zal worden gekoppeld aan het naastgelegen Museum.

Parkbrug
De nieuwe oversteek over de vijver wordt de Parkbrug genoemd, het model van deze brug komt van de voormalige brug over de Rijn bij Rhenen. Deze brug is tussen 1880 en 1883 gebouwd. Op 10 mei 1940 werd de brug opgeblazen tijdens een Duitse aanval op Nederland. Hij is daarna hersteld, maar werd op 2 oktober 1944 door de geallieerden voor de tweede keer vernietigd. Na de oorlog is de brug niet meer herbouwd.

Omdat Nienoord Spoorwegen altijd op zoek gaat naar interessante objecten van het Nederlandse spoorbedrijf uit de 21ste eeuw, werd al snel gekozen om dit ontwerp over te nemen.

Foto’s/video: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl