Leek – Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober staan het Koetshuis, Expositiehal en tuin van de Borg en Museum Nienoord in Leek vol met kunst. Tijdens ‘Kunst op Nienoord’ tonen 35 kunstenaars hun mooiste werken in een eveneens bijzondere omgeving.

U kunt genieten van honderden boeiende kunstwerken, van een glaasje wijn, een frisdrankje of kopje koffie of thee van kunstboeken en uiteraard ook van de passende entourage. De beurs biedt naast kunst ook demonstraties, workshops en lezingen aan.

Beleving
Bij uw bezoek heeft u gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën.

Ewoud Dubois uit Haren: “Dit jaar bij Kunst op Nienoord laat ik werken zien die met acrylverf zijn geschilderd op jute. Het doek is heel grof en bewerkelijk. Echter het effect dat ontstaat is pastelachtig en subtiel. Omdat de achtergrond het doek zelf is is dit zeer geschikt voor portretten”.

Gert Tabak uit Groningen: “Op het kunstzinnig vlak werk ik graag in verschillende disciplines. Eén daarvan is het maken van bronzen beelden. Mijn fascinatie is ‘opgravingen uit de oude Griekse en Romeinse tijd”.

De werken zijn rechtstreeks van de kunstenaars te koop.

Demonstraties
Het Koetshuis is ingericht als Atelier waar demonstraties steenbewerking, schilderkunst, beeldhouwen, Sumi-e Japanse inkt schildering op rijstpapier worden gegeven.

Beelden tuin
De Engelse landschapstuin is ingericht als beelden tuin. Met beelden en sculpturen van o.a. Marja Venhuizen uit Haren, Dik Breunis uit Groningen, Lolke van der Bij uit Maarssen, Klaas Kuipers uit Assen en Marjan van Schaik uit Dedemsvaart.

Lezing
De graficus Aldrik Salverda uit Kiel Windeweer geeft tijdens Kunst op Nienoord op zaterdag en zondag een lezing over de geschiedenis en werking van de grafische technieken die hij gebruikt: zeefdruk, houtdruk, lithografie en carborundumdruk. Aan de hand van zijn eigen werk zal hij verschillende technieken demonstreren.

Daarnaast toont hij grafisch werk van kunstenaars voor wie hij tijdens de afgelopen 35 jaar, prenten heeft geproduceerd en uitgegeven. Op zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-14.45 uur kunt u de lezing gratis bijwonen in de Oranjerie van het museum.

Onderzoek
Uit een recent onderzoek onder deelnemers en publiek blijkt dat het publiek uit de drie Noordelijke provincies komt en zeer gericht en belangstellend is. De deelnemers zijn tevreden over de kwaliteit van de bezoekers.

Jannes Koetsier uit Groningen: “De kunstbeurs heeft een professionele uitstraling en de diversiteit en kwaliteit van de deelnemers is goed. Er was een fijne sfeer en een goed samenwerking. Mijn doel was verkopen en dat is gelukt”.

Andries Hogenhuis uit Sint Jacobiparochie: “Je merkt dat Kunst op Nienoord een naam heeft opgebouwd. Deelnemers komen er graag en roemen de professionele organisatie, de warmte en de sfeer. De kwaliteit en gerichtheid van de bezoekers valt op. De locatie, zowel binnen als buiten is een inspirerende omgeving en buitengewoon geschikt”.

Openingstijden en entree
De tentoonstelling is geopend op zaterdag 9 en zondag 10 oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur.
De entreeprijs bedraagt € 6,50. Kinderen t/m 7 jaar gratis; kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen € 3,50. Vrienden van het museum en museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Bereikbaarheid
Museum Nienoord ligt centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Gelegen aan de A7, 15 minuten rijden vanaf de stad Groningen. Eenmaal aangekomen kunt u gratis parkeren op de ruime parkeerplaats.

Museum Nienoord
Adres: Nienoord 1, 9351 AC Leek
E-mail: [email protected]
Tel.: 0594-512260
Website: www.museumnienoord.nl