Voornemen gemeente Westerkwartier: Begraven op kerkhof Midwolde binnenkort niet meer mogelijk

Westerkwartier – ‘Begraven op kerkhof Midwolde binnenkort niet meer mogelijk.’ Hoe denken de Leeksters en Midwolmers hierover? Deze vraag speelt er bij het Leekster VZ raadslid Johan de Vries door zijn hoofd.

Geen uitbreiding meer
De gemeente Westerkwartier kent in totaal 27 gemeentelijke en 12 actieve, bijzondere begraafplaatsen. Volgens onderzoek door de gemeente is er op alle 27 gemeentelijke begraafplaatsen in totaliteit nog ruimte voor ca 3500 nieuwe graven.

In 2019 waren er in het Westerkwartier 205 begrafenissen en in 2020 176. Volgens het college is de begraafcapaciteit in onze gemeente in zijn totaliteit dan ook groot genoeg. Daarom doet het college het voorstel om geen nieuwe gemeentelijke begraafplaatsen meer aan te leggen en ook geen uitbreiding op bestaande begraafplaatsen te realiseren.

Ook al lijkt dit voornemen, als je alleen op de kille cijfers let , misschien logisch, dit houdt echter wel in dat Leeksters en Midwolmers binnenkort hun overleden geliefden elders moeten gaan begraven. Op dit historische kerkhof en (gemeentelijke) begraafplaats is immers bijna geen plek meer.

Kerkhof en Begraafplaats Midwolde
Op het terrein rond de kerk van Midwolde worden al eeuwenlang overledenen uit Midwolde en Leek begraven. Zowel in als rondom de kerk liggen dan ook de oude monumentale graven van diverse oud Leeksters.

In het mooi gedecoreerde kerkje met de marmeren graftombe van Rombout Verhulst liggen de beroemdste borgbewoners van Nienoord nml. Anna van Ewsum (overleden in 1714) en haar eerste man Carel Hieronymus van In- en Kniphuisen (overleden in 1664) en haar tweede man Georg Willem van In- en Kniphuisen (overleden in 1709)

Achter de kerk liggen de laatste adellijke bewoners van de borg , de familie Van Panhuys, begraven. Op 6 november 1907 verdronken zij toen hun koets op de terugweg van Groningen naar Nienoord in zeer dichte mist in het Hoendiep terecht kwam.

Maatregelen
Toen de beschikbare ruimte voor nieuwe graven rondom de kerk uitgeput raakte, werden maatregelen genomen voor uitbreiding van het kerkhof met een gemeentelijke begraafplaats. Het kerkhof en de gemeentelijke begraafplaats lopen in elkaar over. Het ziet eruit als een geheel. De voormalige gemeente Leek heeft in de woonkern Leek verder geen eigen gemeentelijke begraafplaats.

Zeer bijzonder
Dat dit een zeer bijzondere kerkhof en begraafplaats is ervaart Johan de Vries nu nog intenser nu ook zijn vorig jaar overleden vader er begraven is. Volgens de Vries is het voor veel, met name wat oudere inwoners van deze beide plaatsen, vast een schok en bij velen ook nog onbekend dat dit binnenkort niet meer op deze bijzondere begraafplaats mogelijk is. Er moet straks dan uitgeweken worden naar Zevenhuizen/Tolbert/Oostwold of nog verder weg.

In oktober moet de gemeenteraad zich erover beraden.
Voor het vergroten van de begraafcapaciteit is de meest duurzame , maar ook kostbare, optie, de uitbreiding van de begraafplaats door de aankoop en ophoging van een aangrenzend weiland. In het gemeentevoorstel d.d. 28 september wordt hier dus niet voor gekozen.

Het VZ raadslid erkend dat landelijk de vraag naar graven afneemt, omdat ca. zeventig procent van de mensen liever wordt gecremeerd. Hij ziet echter ook, dat er in onze gemeente nog best veel mensen wel begraven willen worden en het liefst ook in een eigen, vertrouwde omgeving. Dat dan juist een grote plaats als Leek geen eigen begraafplaats dichtbij ( Midwolde) meer heeft, lijkt Johan dan ook een slechte zaak.

Reageren
Als voorbereiding voor de besprekingen in de gemeenteraad wil Johan de Vries daarom graag de mening van de inwoners uit Leek en Midwolde zelf horen. Hij doet dan ook de oproep om via Facebook op dit bericht te reageren of anders een mail te sturen naar [email protected].

 

   
Back to top button