Koetsen Kasteel De Haar in Museum Nienoord gerestaureerd

Haarzuilens/Leek – Vier gerestaureerde koetsen uit Museum Nienoord zijn vandaag gepresenteerd bij het kasteel waar ze vandaan komen: Kasteel De Haar in Haarzuilens.

De koetsen (een Calèche, Grand Duc, Break en Napoleon) zijn ontworpen en gebouwd voor Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934) en zijn echtgenote Hélène de Rotschild (1863-1947). In 1958 kwamen in totaal dertien internationale topstukken naar het Nationaal Rijtuigmuseum op Nienoord. Met de restauratie zijn in totaal tonnen gemoeid, de koetsen zijn mede hierom voortaan beurtelings in De Haar en op Nienoord te zien.

Kasteelmuseum
De Haar is het drukstbezochte kasteelmuseum in Nederland, traditiegetrouw woont en ontvangt de kasteelfamilie hier in de nazomer/vroege herfst. Voordat de auto verscheen, werden gasten met deze koetsen van het station gehaald. De presentatie vandaag in De Haar geschiedde in originele aanspanningen. Zoals een zesspan om het ‘zwaargewicht’ van de passagiers te onderstrepen. En een ‘à la Daumont’ ofwel onder het zadel -dus zonder koetsier op een bok- gereden vierspan.

Museum Nienoord te gast
De gasten vandaag waren met bestuur, directeur en conservator van Museum Nienoord en Kasteel De Haar, de restauratie-aanjager Stichting Hippomobiel Erfgoed, de restauratoren van Stolk Balkbrug, (fonds-)bestuurders, vertegenwoordigers van het Koninklijk Staldepartement, stalhouderijen en andere relaties. Voorts leden van de internationale Private Driving Club, die met eigen topstukken en aanspanningen rondreden in het park.

En natuurlijk de graven en gravinnen, baronnen en baronessen uit de andere grote kasteelmusea in Nederland. Belangrijkste gespreksonderwerp: de instandhouding van deze en alle andere schatten en het erbij betrekken van een zo breed mogelijk publiek. De honderden kasteel- en parkbezoekers vandaag genoten al volop mee.

 

Back to top button