Grandioos Gipsy-Festival op Borg Nienoord uniek voor Noord-Nederland

LEEK – Het op zaterdag 22 april georganiseerde Gipsy Festival op de borg Nienoord wordt een absoluut uniek en muzikaal top evenement. Dit voor de eerste maal georganiseerde, met, bij slagen van deze editie, het doel er een jaarlijks terugkerend top gipsy jazzfestival van te maken.

Het muziekfestival is in de stijl van de beroemde Django Reinhardt, met een knipoog naar een Bohemien lifestyle, begint in de middaguren en loopt door tot zolang het gezellig is. Uniek voor Noor-Nederland en bij te wonen door iedere liefhebber en meespelend willende muzikanten.

Op de artiestenlijst staan nationaal en internationaal bekende top acts en bands als The Basily Gipsy Band, Reinier Voet & Pigalle44 en verder de noordelijke topbands Zazou Swing en mede-organisators van het festival, Quartier Latin Plus. Zij wisselen elkaar af op diverse podia, verdeeld over drie zalen in de borg, daarnaast is er tussen de bedrijven door de gelegenheid  voor de bezoekers en geïnteresseerde muzikanten om gezamenlijk te jammen!

Créme de la créme
‘We hebben voor deze eerste editie een absolute topbezetting, créme de la créme, die in deze kwaliteit zelden te zien is in het noorden van het land’, zo vertelt Pieter Knorr, de bekende kunstschilder en muzikant (o.a. viool), en met zijn bandleden van Quartier Latin Plus mede animator van dit unieke muziekfestival. ‘Naast de genoemde topbands komen er nog een zevental bekende Amsterdamse muzikanten naar de borg om met ons en het aanwezige publiek aan de jamsessies deel te nemen. We hopen dat er veel liefhebbers van Gipsy-jazz op afkomen, evenals veel muzikanten die aan de jamsessies willen deelnemen. Ze zijn allen van harte welkom in de drie zalen van de borg die we benutten.

Het plein voor de borg wordt ingericht in sfeer van een zigeuner feest met o.a. diverse zigeunerwagens en andere attributen. Ook is er de heerlijkste, op de Boheemse zigeunerkeuken afgestemde vleesgerechten, snacks en o.a. heerlijke Hongaarse gulahssoep te verkrijgen. In Nederland is alleen in Tilburg en in Den Haag (een beetje) een Gipsy Festival. Daarom is dit festival zo uniek voor Noord-Nederland en als het een succes is straks, en daar gaan wij van uit, dan maken we er een jaarlijks terugkerende uniek gipsy festijn van’, aldus de immer enthousiaste Pieter Knorr.

Ook mede-organisator Jacob Veenema, uitbater van de borg Nienoord, ziet het Gipsy Festival helemaal zitten. ‘We hebben het beste op dit gebied dat Nederland te bieden heeft, aangetrokken. Uit eerdere optredens van met name Quarier Latin Plus op de borg weten we dat dit genre muziek in deze regio leeft. Met de topbezetting aan artiesten en de mogelijkheden om mee te kunnen jammen gedurende de sessies rekenen we op heel veel enthousiaste liefhebbers om daarmee ook de toekomst van dit uniek festival veilig te stellen. Aanvang van het unieke Gipsy Festival is om 15.00 uur en gaat duren net zo lang dat het gezellig is, desnoods tot in de kleine uren. Entreekaarten bedragen € 10,00.’    

Line-up van het Gipsy Festival
Reinier Voet &Pigalle44, brengt gipsy-jazz en swing. De band is een absolute autoriteit op gebied van gipsy jazz en zowel nationaal als internationaal veel gevraagd voor optredens op de grootste podia en zijn zeer bekend van radio en televisie. Een respectvolle reputatie derhalve.

The Basily Gipsy Band formatie laat de tijden van Django Reinhardt en Stephane Grapelli herleven. Ze hebben een geheel eigen identiteit met traditionele en Spaanse zigeuner invloeden ontwikkeld. Door de ontwapenende podiumpresentatie en de gedreven uitstraling weten de muzikanten hun publiek keer op keer in vervoering te brengen. Ook en grote reputatie in binnen- en buitenland.

Quartier Latin Plus is een kwartet ervaren muzikanten uit het noorden van het land. De klankkleur is vanaf de oprichting in 2012 bepaald door de interesse in muziek van Django Reinhardt. Zuid-Amerikaanse invloeden zijn ook terug te horen in de muziek. Quartier Latin Plus brengt gipsy-jazz, latin & standards met een vleugje Bohemien.

Zazou Swing, de naam van de band is afgeleid van Les Zazous, jazzcats die in het Parijs van de jaren 30/40 de swing tot een lifestyle hadden verheven. Uit die tijd stamt ook de muziek van de Hot Club de France, het beroemde zigeunerjazz ensemble met de legendarische gitarist Django Reinhardt en violist Stephane Grapelli. Het Zazou Swing trio voelt zich enorm verbonden met de melodieuze stijl van swing/jazz en het repertoire bestaat dan ook hoofdzakelijk uit gipsy jazz liedjes, afgewisseld door vocale jazz-standards, bossa’s en wals-musette.

Alle relevante informatie is ook te bekijken op de website www.grandcafe-borgnienoord.nl. Entreekaarten voor dit unieke gipsy festival á € 10,00 zijn te verkijgen via de bekende voorverkoopadressen, op de borg Nienoord en via de website www.vanplan.nl.

   
Back to top button