49-jarige Leekster moet 254.000 euro hennepgeld afdragen

LEEUWARDEN/LEEK – Een 49-jarige inwoner van Leek moet 254.000 euro afdragen aan de staatskas. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De man heeft het geld verdiend met de teelt en verkoop van hennep. In 2012 werd hij hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. In zijn woning werden destijds bijna 600 hennepplanten aangetroffen. Het onderzoek wees uit dat de man vijf jaar als teler actief was geweest. Volgens de politie had de Leekster daar 1,5 miljoen euro mee verdiend.

De man ontkende dat stellig. Hij zei in de hennepteelt verzeild tot zijn geraakt in verband met schulden. Inkomsten uit een eigen bedrijf vielen tegen, evenals de te moeten betalen alimentatie na een scheiding. Tijdens de rechtszaak in hoger beroep werd bijna 1,3 miljoen euro gevorderd, maar het hof vindt dat te veel van het goede. Gelijk het oordeel van de rechtbank in Groningen kan met een kwart miljoen euro worden volstaan, zo luidde het besluit van de rechters.

De man werd destijds verlinkt door zijn buren. Die zagen een woning waar ineens nooit meer iemand verbleef, terwijl aan de muren camera’s waren opgehangen. De man verkocht destijds een deel van zijn bezittingen – waaronder een boot – om te kunnen investeren in een hennepkwekerij. In de woning was de hennep verstopt achter gipswanden die konden worden gekanteld.

Bron: DVHN

   .
Back to top button