Controle op fietsverlichting bij de scholen

LEEK – Het is herfst en de dagen worden steeds donkerder. Het is dan extra belangrijk dat u goed te zien bent in het verkeer. Als u in het donker, bij schemer of tijdens slecht weer op de fiets de weg opgaat, bent u verplicht om verlichting te voeren. U bent daardoor beter zichtbaar en u ziet zelf ook meer. Veilig voor u en andere verkeersdeelnemers.

Hoe zorgt u ervoor dat uw fietsverlichting in orde is? Aan de voorkant van de fiets moet u een wit of geel licht hebben en aan de achterkant een rood licht. Ook moet u reflectoren hebben in bijvoorbeeld de trappers en aan de achterkant van uw fiets. Daarnaast kunt u meer doen om ervoor te zorgen dat u goed te zien bent in het verkeer. In de folder ‘Fiets Verlicht’(pdf, 44,9 Kb) vindt u een compleet overzicht van de regels voor fietsverlichting.

Campagne
Verkeerswijzer Groningen vraagt in het najaar van 2016 op verschillende manieren aandacht voor fietsverlichting. Op tachtig fietspaden door de hele provincie komen milieuvriendelijke krijttekeningen met de ‘Fiets Verlicht’-boodschap. Ook staan er borden langs de weg en zijn er posters verspreid bij scholen, bibliotheken, gemeentehuizen en politiebureaus. In de maanden november en december houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) fietscontroleacties op drukke fietspaden in de provincie. Daarbij worden fietslampjes en folders uitgedeeld en geven medewerkers van VVN voorlichting.

Kapotte fietsverlichting kan ter plekke worden gerepareerd. Basisscholen kunnen het genoemde ‘Zichtbaarheidspakket’ van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij de fietsverlichting van honderd leerlingen controleren en meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. Tenslotte houdt de politie in deze periode extra controles.

Back to top button