Muziekvoorstelling Updiggin bij Cultureel Centrum Agora

LEEK – Updiggin’ van Solace I Guess speelt zich af in Afrika en Nederland. Het is deels op waarheid gebaseerd en vertelt over een Nederlandse man, een Afrikaanse vrouw en een moord die beider levens heeft bepaald.

Het is een indringende, toegankelijk en vooral ook blijmoedige voorstelling. In het najaar toert de voorstelling door de provincie met een per voorstelling op maat gemaakt programma door lokale muzikanten, dansers, zangers, verhalenvertellers en andere creatievelingen. Zaterdag 10 december en zondag 11 december is Updiggin’ met dit unieke programma te zien in Cultureel Centrum Agora in Leek. 

Het lokaal programma in Leek
Het programma is op maat gemaakt in samenwerking met stichting SPiNN in het Cultureel Centrum Agora. Het sluit aan bij de universele thema’s waar Updiggin’ over gaat, zoals tegenstellingen en oordelen over anderen. Anne van Slageren, regisseur en muzikant: “Met dit unieke programma geven we groepen, burgers en lokale artiesten een stem en een podium om hun eigen verhaal te delen. Net als in Afrika zijn voorstellingen een happening, waar niet alleen geluisterd maar waarop gereageerd of aan deelgenomen kan worden. Daartoe hebben we de mensen hier in Leek ook uitgenodigd. Onder leiding van regisseur Saskia Broertjes is een groep hier sinds een aantal weken mee bezig. Zij spelen een unieke voorstelling voor ons en het publiek. Dat maakt Updiggin’ echt speciaal.”

Muziekvoorstelling Updiggin’
Anne van Slageren, regisseur en muzikant: “Het is een verhaal over onrecht dat mensen elkaar aandoen. Onrecht dat zorgt voor verwijdering en gevoelens van verdriet en wraak. Als ze uiteindelijk naar elkaar luisteren en er achter komen hoe het voor de ander voelt, hoe het zo gekomen is, kunnen deze negatieve gevoelens worden omgezet naar vriendschap, verbinding en respect voor elkaar.” 

Afrikaanse vertelvorm
Updiggin’ is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot (lofzanger), de directheid in woord en beeld, de balafon (houten xylofoon) en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit. Het is deze mix die Anne van Slageren met Solace I Guess opzoekt: “Want uit de mix komt de vooruitgang voort. Ik wil graag dát bij elkaar brengen waarvan je denkt dat het niet bij elkaar hoort”. 

Tickets
Toegangskaarten kosten €10, per stuk (incl. pauzedrankje) en zijn te reserveren via [email protected] en [email protected] of telefonisch via Cultureel Centrum Agora: 0594 517 877.

Meer informatie over de speellijst, de voorstelling en een aantal videoclips zijn te vinden op www.solaceiguess.com. De muziek van Updiggin’ is o.a. te beluisteren via Spotify: https://open.spotify.com/album/03nzbAaEzYWvKd3yy4HEvo

   
Back to top button