Gymnasiumdag van de Lindenborg, op bezoek bij Alma Tadema

LEEK – Deden we andere jaren iets binnenschools met workshops en/of dubbellessen en/of ingehuurde toneelvoorstellingen, dit jaar ligt het voor de hand gebruik te maken van de klassiek verantwoorde en verdraaid fraaie tentoonstelling over de van oorsprong Friese schilder Alma Tadema, die post mortem op zijn geboortegrond wordt herdacht door middel van een ooglijke overzichtstentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden.

Dus lekker op stap met de hele onderbouw (69 leerlingen, want 3 helaas ziek) in de dubbeldekker richting de Friese hoofdstad. En we deden niet zomaar een sprong in het onbekende diepe, want op school was de excursie voorbereid: een powerpoint over deze schitterende schilder met wat door de docent vertelde achtergronden en wat afbeeldingen met kijkvragen van de mooiste schilderijen om in de juiste stemming te komen.

Die juiste stemming was er overigens meteen. Vergeet even niet dat wij van de Lindenborg verdraaid mooi spul hebben zitten in ons gymnasium! Geen onvertogen woord, geen smurrie in de bus en geen openlijke of onderhuidse ruzies. Gewoon gezellig samen stappen en we zien wel wat de dag brengt. Vol verwachting klopten onze hartjes.

De dag bracht een uur museum: met kijkwijzer en audiotour langs al het fraais dat uit de Friese handjes van onze (intussen) lieveling rolde. De dag bracht ook een uur creatief bezigzijn in kleine groepjes om een stopmotionfilmpje te maken rond een klassiek thema. Rond elven – beide groepen hadden beide onderdelen achter de rug – was het tijd voor een verrukkelijke Friese versnapering, een stukje oranjekoek, inclusief slagroom, spijs en anijszaadjes. Daarna even onze gymnasiale sporen zetten: enkele meiden uit de derde klas hesen zich in voor de gelegenheid meegebrachte toga’s en lieten zich vriendelijk vereeuwigen. Ook enkele jongens uit klas 1 waren niet te beroerd zich als Romeinen te vermommen. Wij van de vakgroep klassieke talen moesten er dus eveneens aan geloven… Bijgaand wat foto’s en oordeelt u over alles zelf.

Is Leeuwarden een provinciestad? Ja! Is er dan dus niks te beleven? Zeker wel! Het goede genoten hebbende, was het tijd voor de stadswandeling, waarbij het grut in kleine groepjes werd weggestuurd met een route en een hele serie vragen. Onderweg nog een stempeltje van de mysterykerstguest met de welgemeende, volstrekt niet klassieke maar wel Friese tekst “tige lokwinske”, wat erop neerkomt dat men gefeliciteerd wordt. Daarna een uur vrij rondlopen in de stad. Het hoofd was vol. Tijd dus om ook de maag te vullen. En dan wordt het vaak de Mc Donalds. Ach, het blijven pubers, hè? Maar wat hebben we een leuke dag gehad en wat hebben we, ik herhaal het, mooi spul op ons gymnasium!

Back to top button