Elf medailles voor TIGA na toestelfinales in Vries

VRIES/LEEK – Op zaterdag 13 mei werden de toestelfinales 2de divisie in Vries gehouden. De beste turnsters van de noordelijke provincies mochten hun kwaliteiten opnieuw laten zien maar nu per toestel. Twaalf ontspannen maar gefocuste TIGA turnsters traden aan in een sterk deelnemersveld. Het was een fantastische dag voor de vereniging: 11 medailles!

In de eerste ronde was het de beurt aan de jongste turnsters. Myrthe Suurd, Noa Kuperus, Laura van Doorn en Anoek Eschendal hebben met hun oefeningen laten zien dat ze veel hebben geleerd de afgelopen tijden mogen met recht als talenten van de toekomst worden gezien. Voor deze dag was de concurrentie net iets te sterk en zijn er door hen geen podiumpaatsen behaald.

In de tweede wedstrijdronde was het debeurt aan Esmée Bosma, Elsbeth Douma en Iris Tuinstra. De pittige Bosma liet zich niet van de wijs brengen door de concurrentie en liet zien dat zij thuishoort op dit hoge niveau. Op de brug turnde zij een prachtige oefening en eindigde zij op de vierde plek met een zeer miniem verschil op nummer drie! Op de overige onderdelen balk en vloer presteerde Bosma constant en eindigde in de middenmoot. Elsbeth Douwma mocht twee keer het podium betreden. Zij werd door twee  uitstekende sprongen toestelkampioene op het onderdeel sprong! De talentvolle turnster zorgde voor een grote verrassing door een bronzen medaille op de balk te winnen. Iris Tuinstra mocht haar seizoen met twee (goud omrande) medailles afsluiten. De elegante turnster ontving voor haar prachtig uitgevoerde vloeroefening een zilveren medaille. Niet verwacht en daarom zo trots kreeg Tuinstra ook nog een bronzen medaille voor de sprong!

In de derde wedstrijdronde traden de jeugd- en junior turnsters aan. Voor deze drie turnsters waren de toestelfinales een mooie gelegenheid om te laten zien dat zij klaar zijn voor het bondskampioenschap dat op zaterdag 20 en 21 mei worden gehouden in Alphen a/d Rijn. De altijd vrolijke en goedlachse Julia de Vries werd verrassend eerste op de brug, een moeilijk toestel waar zij niet altijd goed uit de verf kwam. Iedereen was dan ook super trots op deze prestatie! Voor haar favoriete onderdeel de vloer, waar ze met een uitstekende uitvoering met kop en schouders boven haar concurrentie uitstak, kreeg deze zeer getalenteerde turnster terecht de gouden medaille om haar nek gehangen. Marleen Eizenga mocht maar liefst drie medailles in ontvangst nemen. Het springwonder liet werkelijk een prachtige tsukhara met maximale amplitude zien. Het was dan ook zeer verdiend dat zij zich een jaar lang op dit onderdeel toestelkampioene mag noemen. Op balk bleef Marleen haar zenuwen goed de baas. Ze kreeg hiervoor de zilveren medaille uitgereikt. Was de vloer op de halve finale niet vlekkeloos verlopen, vandaag liet ze zien dat ze terecht de vice-kampioen mag noemen op dit toestel. De uitgereikte zilveren medaille is er één met een dikke gouden rand! De derde finaliste voor de bondskampioenschappen, Kirsten Bruinsma, haalde een onverwachte bronzen medaille op haar minst favoriete toestel, de sprong! De mentaal ijzersterke Bruinsma heeft laten zien dat ze nagenoeg klaar is voor de wedstrijd van het jaar in Alphen a/ d Rijn.

In de laatste ronde mochten Rianne Suurd en Marjolein de Haan hun kwaliteiten zien op respectievelijk de balk en vloer. Rianne Suurd was een beetje gespannen voor aanvang van de oefening, maar op de balk was hier echter niets van te merken. Suurd was qua stabiliteit en lenigheid een klasse apart. Ze werd zeer verdiend toestelkampioene. Marjolein de Haan turnde haar laatste vloerwedstrijd voor TIGA. Ze zette op de Spaanse klanken een stijlvolle choreografie neer. Jammer genoeg kon ze haar turncarrière niet afsluiten met een medaille. Maar de altijd mentaal sterke De Haan heeft in de afgelopen 10 jaren benijdenswaardige turnprestaties neergezet waarvoor ze veel prijzen in de wacht heeft gesleept. Ze zal in een andere sportdiscipline vast en zeker ook van zich laten horen.

Het is hier zeker op zijn plaats om de organiserende vereniging Turngroep Noord – i.s.m. KNGU-   te danken voor de organisatie en welke zorgde voor een vlotte doorloop van de wedstrijden. TIGA kijkt met trots terug op een uitstekende wedstrijddag. Ook kijkt TIGA alvast vooruit op de a.s. bondskampioenschappen op 10 en 11 juni voor het herenturnen in Waalwijk. Op 10 juni a.s. wordt de meerkampfinale gehouden en op 11 juni de toestelfinales. Alle deelnemende turners worden hierbij alvast al heel veel succes en plezier gewenst!

   
Back to top button