Gemeente Leek doet mee aan nationale Fietstelweek

LEEK – Op 19 september start het grote nationale fietsonderzoek. Net als vorig jaar gaan we al onze fietsbewegingen in kaart brengen. Waar fietsen we door? Waar hebben we oponthoud? Waar is het druk?

Hoe meer we weten, hoe beter we onze fietspaden kunnen verbeteren. Meedoen is zo leuk en makkelijk als fietsen zelf. Alles wat je nodig hebt: je fiets en de gratis Fietstel-app. Deelnemers maken kans op 1 van de 25 Veloretti fietsen die worden verloot. Op de website fietstelweek.nl is te zien hoeveel deelnemers per provincie meedoen. 

Meten is weten
Over het gebruik van de auto en het OV is veel bekend. Maar van de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land weten we veel minder. Daarom onderzoeken we ieder jaar hoe we ons op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zijn. Hoe meer we weten, hoe meer we onze fietspaden kunnen verbeteren. Zo kijkt de gemeente Leek samen met de provincie hoe we de fietsroute van Leek naar Groningen de komen jaren kunnen verbeteren tot een zogenaamde Fietroute Plus.

Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder en comfortabeler is dan een gewoon fietspad. Door de aanleg van deze fietsroutes moet het fietsen prettiger en veiliger worden, waardoor op afstanden tot rond de vijftien kilometer meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto. Van de Fietsroute Plus profiteren scholieren en forenzen, maar ook recreanten. 

Ook scholieren tellen mee
Heel Nederland telt mee. Van jong tot oud. Daarom roepen we dit jaar middelbare scholieren ook actief op om deel te nemen aan het fietsonderzoek. Op die manier brengen we ook de veel gefietste routes richting de scholen in de provincies in kaart. Deelnemen is simpel: Fietstel-app downloaden en met zoveel mogelijk klasgenoten zoveel mogelijk fietskilometers maken. De klassen met de meeste kilometers van de school maken kans op een van de drie helikoptervluchten boven Nederland.

Verkeersmarkt rsg de Borgen
Om het onderzoek extra onder de aandacht van jongeren te brengen is het campagneteam 5 september aanwezig op de verkeersmarkt bij scholengemeenschap de Borgen. Deze verkeersmarkt is afgestemd op de beleving van het verkeer van eersteklassers, hun gedrag en de concrete verkeerssituaties waarmee zij te maken hebben. Tijdens een verkeersmarkt leggen de eersteklassers een circuit af langs verschillende organisaties die betrokken zijn bij verkeersveiligheid. Ze krijgen er voorlichting, doen er een test of nemen deel aan een workshop. Met de praktische opzet van een verkeersmarkt wordt bereikt dat de leerlingen sneller en grondiger zijn doordrongen van de betekenis van verkeersregels, van de noodzaak deze regels te kennen en van het belang van veilig verkeersgedrag.

   
Back to top button