Gemeente Leek gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

parkeerkaartLEEK – Vanaf 1 juli 2013 registreert de gemeente Leek de gehandicaptenparkeerkaarten die zij aan inwoners afgeeft in een landelijk register.

De gemeente Leek wil met de maatregel voorkomen dat gehandicaptenparkeerkaarten gestolen worden. Diefstal van de kaart geeft gehandicapten schade aan de auto en de rompslomp van het aanvragen van een vervangende kaart.

 

Met de landelijke registratie voorkomt de gemeente Leek ook dat gehandicaptenparkeerkaarten die in een andere stad gestolen zijn in de gemeente Leek gebruikt worden. Zo blijven de parkeerfaciliteiten voor gehandicapten beschikbaar voor hen die het nodig hebben en niet voor mensen die daar geen recht op hebben.

 

Nationaal Parkeer Register

Vanaf 1 juli 2013 worden alle afgegeven gehandicaptenparkeerkaarten geregistreerd in het Nationaal Parkeer Register van de RDW. Daarin staan ook de gehandicaptenparkeerkaarten van tientallen andere gemeenten. Zo kan de gemeente Leek van alle landelijk geregistreerde kaarten controleren of ze niet gestolen of ongeldig zijn.

 

Dezelfde kaart

Inwoners van de gemeente Leek met een gehandicaptenparkeerkaart merken niets van de landelijke registratie. Zij houden dezelfde kaart met dezelfde rechten, plichten en voorwaarden. De procedures voor het aanvragen of verlengen blijven hetzelfde. Ook de regels bij vermissing of diefstal blijven onveranderd. Wel benadrukt de gemeente Leek nogmaals dat het belangrijk is om bij diefstal of vermissing aangifte bij de politie te doen.

 

Diefstal van gehandicaptenparkeerkaarten

Gehandicaptenparkeerkaarten worden steeds vaker gestolen, verhandeld en misbruikt. Misbruikers kunnen met zo’n kaart gebruik maken van de aantrekkelijke parkeerfaciliteiten voor gehandicapten die daar recht op hebben. Er is een lucratieve handel ontstaan in gestolen GPK’s. Zeker in gemeenten met parkeertarieven en/of lange wachttijden voor parkeervergunningen is een GPK een extra begeerd object.

 

Gegevens zijn veilig

De gegevens zijn bij de RDW in goede handen. Zo registreert de RDW al decennia kentekenbewijzen en rijbewijzen op een veilige en betrouwbare manier. Ook de privacy is gewaarborgd. In het landelijk register worden geen gegevens van de houder van de kaart vastgelegd. Alleen het nummer, het soort kaart en de ingangs- en einddatum staan erin.

Back to top button