Wegen in de gemeente Leek krijgen rapportcijfer 5,8

LEEK – De staat van onderhoud van wegen in de gemeente Leek laat de laatste jaren zo te wensen over dat kapitaalvernietiging dreigt.

Deskundigen waarschuwen hiervoor in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de gemeente. Al drie jaar lang wordt slechts driekwart van het beschikbare budget voor onderhoud aan wegen gebruikt. Onderzoekers drukten de kwaliteit van de wegen een paar jaar geleden nog uit in het rapportcijfer 6,6. Inmiddels is dat een 5,8. ,,U balanceert op de grens van het aanvaardbare”, schrijven de deskundigen. Met dit rapport in de hand sloegen de oppositie-fracties D66, VVD en ChristenUnie donderdagavond tijdens de raadsvergadering alarm.

,,We zitten met de kwaliteit van wegen nu al op een niveau dat lager ligt dan geldt voor een armlastige artikel 12-gemeente. Toch willen B en W nog eens 10 procent extra van het budget afsnoepen. Dat is erg onverstandig”, oordeelde VVD-fractievoorzitter Tanja Haseloop. Volgens haar had valt Leek hypocrisie te verwijten: ,,Toen buurgemeente Zuidhorn een paar jaar geleden sterk op het onderhoud aan de wegen bezuinigde, hadden we nog grote kritiek op onze herindelingpartner.”

Volgens Ryanne Vos (PvdA) moeten in financieel barre tijden keuzes worden gemaakt: ,,Wij snijden liever in het onderhoud aan wegen dan in het sociaal domein.” Haseloop pareerde dat het sociale domein de hele gemeente omvat: ,,U wilt toch ook dat mensen die met een rollator op stap gaan, veilig thuiskomen?”

Volgens verantwoordelijk wethouder Rien Honnef (GroenLinks) maakt de oppositie zich druk om niks: ,,Ik ben nog geen onveilige situatie tegengekomen. Zover laten we het ook niet komen. Deskundige ambtenaren houden de vinger aan de pols.”

Bron: DVHN

   
Back to top button