Onderzoek risicomanagement grondbeleid

LEEK – Woensdagavond 22 oktober heeft de Rekenkamercommissie van de gemeenten Leek, Marum en Zuidhorn haar onderzoek naar het risicomanagement grondbeleid van de gemeente Leek gepresenteerd.

De keuze voor het onderwerp “grondbeleid” en de nadere invulling van het onderzoek zijn in nauwe samenspraak met de raad van Leek tot stand gebracht. Hierbij is nadrukkelijk gekozen voor de aspecten risicomanagement en het regionale aspect. Daarbij is afgesproken om dit toe te spitsen op de twee grootste grondexploitaties van de gemeente: Oostindie en Leeksterveld. Het onderzoek is uitgevoerd door Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling uit Almere.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat het risicomanagement niet gestandaardiseerd, gestructureerd en op een eenduidige wijze plaatsvindt en dat risico’s en het benodigd weerstandsvermogen onjuist en onvolledig worden gerapporteerd.

Op basis van de conclusies heeft de Rekenkamercommissie vijftien aanbevelingen gedaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven zich niet te herkennen in de hardheid en absoluutheid van de conclusies. Daarbij heeft het college ook aangegeven bezig te zijn met het doorvoeren van verbeteringen in het risicomanagement en een aantal van de aanbevelingen over te nemen.

De gemeenteraad debatteert op woensdag 3 december in de raadsvergadering over de uitkomsten van het onderzoek en over het al dan niet onderschrijven van de conclusies en aanbevelingen.

   
Back to top button