Landelijke campagne Omgevingswet van start. Wat veranderd er vanaf 1 januari 2024?

Westerkwartier – Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Deze nieuwe wet brengt de bestaande wetten en regels voor de leefomgeving samen in één wet. Het gaat om wetten en regels voor onder meer bouwen, wegen, milieu, bodem, natuur, geluid en water.

Dat is een hele verandering. De invoering van deze wet heeft gevolgen voor inwoners, ondernemers, gemeenten, provincies en waterschappen. De nieuwe wet raakt iedereen.

Start landelijke campagne
Maandag 2 oktober start het Rijk een campagne om iedereen te attenderen op de nieuwe wet en de gevolgen daarvan. De gemeente haakt hierbij aan. Daarnaast zet de gemeente ook eigen communicatiemiddelen in. De komende maanden informeert de gemeente inwoners en ondernemers geregeld over de nieuwe wet. Onder meer via de gemeentepagina, site, social media en bijeenkomsten.

Regels van gemeenten, provincies en waterschappen staan straks op één digitale plek
Initiatiefnemers kunnen zo snel zien of een vergunning nodig is of alleen een melding. Zij hoeven nog maar één vergunning aan te vragen. Zo kan de gemeente meer procedures simpeler en sneller afhandelen.

Verantwoordelijk wethouder Hans Haze over de invoering van de nieuwe wet: “Vanaf 1 januari 2024 werken we volgens de Omgevingswet. In het begin zal dat zeker wennen zijn. Voor de inwoners en ondernemers én ook voor ons als gemeente. Dat vraagt een beetje geduld met en begrip voor elkaar. We gaan graag samen met de inwoners en ondernemers aan de slag met de Omgevingswet.”

Meer informatie is te vinden op www.westerkwartier.nl/de-omgevingswet

   
Back to top button