Eikenprocessierups aangetroffen in gemeente Leek

LEEK – De eikenprocessierups is deze week aangetroffen aan de Oude Postweg in Midwolde. De rupsen worden binnen vijf werkdagen verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. De bomen waar het om gaat zijn voorzien van een waarschuwingslint.

Situatie gemeente Leek

De eikenprocessierups rukt steeds verder op in Nederland. Dit is de eerste keer dat ze in de gemeente Leek zijn aangetroffen. Om een beeld te krijgen van te verwachten rupsen en mogelijke locaties monitort de gemeente vanaf juni 2010 de eikenprocessievlinder met speciale lokvallen. Die vallen zijn verspreid over de gemeenten in het zuidelijk Westerkwartier geplaatst en worden regelmatig gecontroleerd. De komende tijd zal de gemeente extra controles uitvoeren.

 

Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten

Deze behaarde rupsen zitten in de zomermaanden in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan. Vermijd daarom de eikenprocessierups! Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierups gezien?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de

stammen of op de dikkere takken. Mocht u de eikenprocessierups in uw omgeving zien of vermoeden, neem dan contact op met de gemeente Leek, via telefoonnummer (0594) 55 15 15. Er zal zo snel mogelijk bekeken worden of het inderdaad de eikenprocessierups betreft en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u kijken op de website van GGD

Groningen, www.ggd.groningen.nl en op de website van het ministerie van LNV,

www.minlnv.nl/eikenprocessierups.

   .
Back to top button