Internationale Vrouwendag; (ex-)partner geweld moet stoppen. Sylvia te Wierik van de recherche doet haar verhaal

Landelijk – Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een dag waarbij we stilstaan bij de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. Een onderwerp wat hierop aansluit en waarover veel gesproken wordt is femicide.

Sylvia te Wierik, sectorhoofd van de Dienst Regionale Recherche vindt het noodzakelijk dat het brede maatschappelijk debat wordt gevoerd over (ex-)partnergeweld. “Het is belangrijk dat we signalen herkennen. Niet alleen als politie of hulpverleningsinstantie, maar ook in de directe omgeving van het slachtoffer. Denk aan familieleden, vrienden of mensen op de sportclub. Een signaal kan bijvoorbeeld extreme jaloezie of bezitsdrang zijn.” Aldus Sylvia te Wierik.

Informatie delen
Door informatie te delen met hulpverleningsinstanties en politie kan de rechreche vroegtijdig de risico’s inschatten. De veiligheid van het (potentiële) slachtoffer staat voorop. Dat betekent ook dat wij in sommige gevallen al iets kunnen ondernemen voordat er een strafbaar feit is gepleegd, zoals een stopgesprek of een zogeheten Afspraak Op Locatie. Meer informatie op deze website.

(ex-)partner geweld
In sommige gevallen is strafrecht niet het meest effectief. “We werken daarom altijd nauw samen met hulpverleningsinstanties als Veilig Thuis, om tot de beste aanpak te komen. Iedere vrouw die te maken krijgt met (ex-)partner geweld is er één te veel en elke keer vraagt het om maatwerk. Expertise en samenwerking is daarbij belangrijk, maar het begint ook vooral bij goed luisteren en veel doorvragen. En dat laatste is wat we allemaal kunnen en zouden moeten doen, wanneer we ons zorgen maken”, zegt Sylvia.

Meer informatie?
Wil jij hier meer over weten of wil je informatie delen? Kijk dan op: Veilig Thuis.nl, Of meld dit bij de politie. Dit kan ook altijd anoniem.

   
Back to top button