Expositie “Boeddha in Beeld” in Tolbert

TOLBERT – In de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert is tot 3 november een tentoonstelling ingericht, die gewijd is aan het boeddhisme. Aanleiding voor deze expositie is de driedelige serie boeken over “Asoka” van de Tolberter schrijver Wytze Keuning.

Hij schreef in de jaren ’40 van de vorige eeuw deze trilogie over de Keizer uit Noord-India. Asoka, die in de derde eeuw voor Christus leefde, werd aanhanger van het boeddhisme en verspreidde deze leer naar Sri Lanka. Van daaruit werd het door zendelingen verder over Zuidoost Azië (inclusief Indonesië) verspreid.

Om meer te weten te komen over het boeddhisme is een tentoonstelling ingericht met beelden en voorwerpen, en een eenvoudige uitleg over deze stroming. De inrichting kwam tot stand dank zij de gewaardeerde medewerking van Willemien van Heck en Wim Mulder van Meubelatelier Allerhanden te Bellingwolde, die in hun Oldambtster boerderij een ruime collectie beelden herbergen.

De tentoonstelling is te bezoeken op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur en op aanvraag. De entree is € 3,- (donateurs gratis; ook op Open Monumentendag gratis).

Aansluitend op de tentoonstelling komt Sherab van de Stoepa (Tibetaanse tempel) uit het Friese Hantum op 6 oktober om 14.30 uur een lezing over het Boeddhisme houden. De entree hiervoor bedraagt € 5,- inclusief een kop koffie/thee.

   
Back to top button