VZ Westerkwartier stelt vragen over de gang van zaken bij de aanleg van elektrische laadpalen

Westerkwartier – Ook in de gemeente Westerkwartier worden er steeds meer bestaande parkeerplekken gebruikt om er laadplekken voor elektrische auto’s aan te leggen. Er staan nog meer op de planning. VZ Westerkwartier heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van Burgemeester en wethouders.

Hoe denkt u over de aanleg en de gekozen plekken en hoe wordt er met u hierover vooraf overleg gevoerd?
We betrekken de inwoners bij de locatiekeuze voor laadpunten. Dit doen we via de verenigingen van dorpsbelangen.  In overleg met de Dorpencoördinatoren gaan we kijken hoe inwoners van de dorpen zonder vereniging van dorpsbelangen (Leek, Zuidhorn en Grootegast) betrokken kunnen worden bij de realisatie van laadpalen”. Dit schreef de gemeente in de vorig jaar opgestelde laadvisie.

Toch zijn er meerdere klachten, over het zonder overleg plaatsen van laadpalen, bij de gemeente binnengekomen. Zo was een gezin in Leek onaangenaam verrast toen ze ineens pal voor hun raam een laadpaal kregen en zijn er mensen in Visvliet ontevreden over het gebrek aan overleg en over  de onlogische gekozen plek.

Energietransitie
Om in de toekomst te kunnen stoppen met het gebruik van fossiele brandstof wordt er door de landelijke overheid  fors ingezet op een overgang van diesel en benzine  naar elektrisch aangedreven auto’s. Daarom is de gemeente Westerkwartier  druk bezig om elektrisch laden op openbare plekken uit te breiden.

Openbare laadpaal aanvragen:
Via de gemeentelijke website kunnen inwoners die een elektrische auto hebben aangeschaft en geen eigen oprit hebben een aanvraag voor een openbare laadpaal doen. Zie : https://www.westerkwartier.nl/openbare-laadpaal-aanvragen

Onduidelijkheden
VZ fractie-assistent Mirjam Bakker uit Visvliet en VZ raadslid Johan de Vries uit Leek vinden dat er een aantal zaken voor de inwoners onduidelijk zijn. Zo stelt de gemeente dat de stroom uit de openbare laadpalen afkomstig is van duurzaam opgewekte energie, maar is dit wel zo?

De huidige leverancier Allego lijkt er dit jaar mee te stoppen. Ook zijn er twijfels of het toegezegde overleg en betrekken van omwonenden wel wordt gehouden.

Daarbij komt dat elektrische auto’s flink aan de prijs zijn. Volgens Mirjam en Johan zijn deze auto’s voor een grote groep inwoners van onze gemeente onbetaalbaar. Ze vinden het daarom ook niet vreemd dat er in onze gemeente niet meer dan zo’n  600 elektrische auto’s rijden. Hoeveel laadpalen zijn er nodig ? Johan: ”ik zie in mijn woonplaats Leek al een gebrek aan gewone parkeerplekken ontstaan, dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Volgens het Leekster VZ raadslid zouden er dan beter extra plekken aangelegd kunnen worden, of juist een snellaadplein bij Nienoord of bij de sportclub/winkels.

Vragen van VZ Westerkwartier
Mirjam en Johan hebben daarom aan de gemeente een aantal vragen hierover gesteld. Zie: de website van de gemeente.

   
Back to top button